Versenyben a vers: életre kel a költészet

November 28-án és 29-én rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete és északkelet-magyarországi tagszervezete a Kaleidoszkóp VersFesztivál 2015. évi különkiadását, a KaleidoszKópiát, amelynek a TEMI Fővárosi Művelődési Háza ad otthont. Idén versenybe szállnak a tízévesek, de még a szépkorúak is. A versmondás művészetével konferencia keretében is foglalkoznak.

logo_kaleidoszkop_kulonkiadas

A Keltsd újra életre című interaktív tanácskozáson, amely közvetlen hangvételű, jeles szakemberek mondják el gondolataikat az „életre keltett” versek tolmácsolásáról és annak körülményeiről, és láthatjuk az élő költészet klasszikusait filmeken. Lehetőség nyílik a közönség megnyilatkozásra is, mivel a konferencia célja nem a kinyilatkoztatás, hanem a párbeszéd. A rendezvényen terítékre kerülnek a vers hangosításának, megszólaltatásának első lépései (versválasztás, értelmezés, a verstanulás fázisai), Latinovits Zoltán pódiumi tevékenysége, a versmondás, mint a művészeti kommunikáció egyik lehetséges eszköze, és „Költők filmen” címmel lírai vallomások is megjelennek mozgóképen. A tanácskozás előadója négy Radnóti-díjas művész lesz: Kiss László, Lutter Imre, Tóth Zsuzsanna és Wiegmann Alfréd.

A konferenciát megelőzően a Junior Kaleidoszkóp Versmondó Verseny zajlik, amely a „Regösök húrján…” versmondó verseny gálájára bejutott általános iskolások és egyéni jelentkezők versenye. A 14 év felettiek egy nappal később mérettetik meg magukat. A közel száz versenyző a magyar költészetből és a világirodalomból egyaránt válogat.

A zsűriben a Magyar Versmondók Egyesületének szakemberei foglalnak helyet, élükön Lutter Imre fesztiváligazgatóval, a szervezet ügyvezető elnökével. A legjobb versmondókat a Junior kategóriában KaleidoszKÓPÉ, míg a felnőtteknél Kaleidoszkóp Díjjal jutalmazzák. Az esemény egyik védnöke Káelné Kovács Rita, Ki viszi át a szerelmet-díjas közművelődési szakember, házigazdája Zánki-Tóth Enikő, a TEMI Fővárosi Művelődési Ház szakmai vezetője. A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk a fesztivál honlapján: www.versfesztival.hu, valamint a www.fmhnet.hu és a www.vers.hu oldalon. A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Forrás: Magyar Versmondók Egyesülete
,