Csak tiszta forrásból

Lélegzetelállítóan izgalmas produkciónak ígérkezik a Kodály Filharmonikusok közös koncertprogramja a Muzsikás együttessel. A komolyzenével is rendszeresen foglalkozó, kiemelkedő népzenész-csapat és a debreceni muzsikusok Bartók, Kodály és Ligeti műveiből kiindulva jutnak el a tiszta forrásig…

Muzsikás - Fotó: Tomas Opitz

Muzsikás együttes – Fotó: Tomas Opitz

Az ősi népzenei motívumokat a zenetörténet során állandóan használták a klasszikus szerzők, és a kortárs zene folyamatosan próbálja újraértelmezni, bizonyságot adva arról, hogy a népzene igenis „túlélő típus”, búvópatakként fel-felbukkan, hogy újra és újra megtermékenyítse a különböző zenei műfajokat. A 20. század magyar zenéjének legnagyobb szerzőire, Kodály Zoltánra, Bartók Bélára és még Ligeti Györgyre is termékenyítően hatott a népzene világa. A magyar (és általában a) népzene tudományos igényű kutatása, tanulmányozása mellett Kodálynál és Bartóknál is alapvető az az inspiráció, amelyet a „tiszta forrásból” merítettek. Az avantgárd zenei kísérleteiről elhíresült Ligeti Györgyről kevéssé közismert, hogy fiatalon maga is gyűjtött népzenét. Főleg Bartók hatása érződik egyértelműen korai munkáin.

A Muzsikás együttes 35 éve működő nemzetközi hírű Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes. 2008-ban az együttes a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésének a World Music Expo WOMEX-díjának kitüntetettje volt. A WOMEX-díj mellett megkapták már a Magyar Művészetért, a Liszt Ferenc-, a Kossuth-, a Magyar Örökség, és a Prima Primissima díjat is. Egyaránt szerepelnek folk, népzenei és világzenei eseményeken, de nem idegen tőlük az alternatív zene, a jazz, a kelta zene vagy a zsidó zene sem. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, mint a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théatre de la Ville, a Santa Cecilia Akadémia vagy a Carnegie Hall. Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi. A komolyzenei előadók közül is sokakkal szerepeltek már együtt, köztük a Takács Quartettel (USA), Jandó Jenő zongoraművésszel, a BBC Skót Szimfonikusokkal és a Danubia Szimfonikus Zenekarral. Ebbe a sorba most a Kodály Filharmonikusok is feliratkoznak egy egyedülálló produkcióval.

Csak tiszta forrásból
Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ
Időpont: 2015. november 24. kedd, 19:30
Műsor:
Bartók B.: Magyar parasztdalok Sz.100
Kodály Z.: Marosszéki táncok
Ligeti Gy.: Concert Românesc
Bartók B.: Román népi táncok Sz. 68, BB 76
Kodály Z.: Kállai kettős

Közreműködik:
Petrás Mária – ének
Muzsikás együttes: Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter, Hamar Dániel
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kiss Csaba)
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Kovács László

Forrás: Kodály Filharmónia