Beszélgetéssel zárul a Milánói Világkiállításra készített filmek vetítéssorozata az Urániában

November 17-én zárul a 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmek ingyenes vetítéssorozata az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A záróvetítést követően kerekasztal-beszélgetés várja a látogatókat az Uránia kávézóban.

Olasz-magyar örökség

Október 2-től kezdve Olasz-magyar örökség címmel ingyenes vetítéssorozat keretében mutatták be a 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmeket az Urániában. A vetítéssorozat keretében harmincegy ismeretterjesztő filmet láthattak a nézők, magyar nyelven, angol felirattal. Az alkotások egy-egy neves történelmi személyiség, irodalmár, művész, tudós, mérnök vagy sportoló életútját ábrázolják, bepillantást engedve az olasz-magyar kultúrtörténeti kapcsolatok gazdagságába.

Remény és mitosz

Petényi Katalin, Kabay Barna: Remény és mítosz

November 17-én 17 órától három filmből álló összeállítással zárul a vetítéssorozat az Urániában. Gilberto Martinelli és Hevér Zoltán filmje a kimagasló tehetségű futballjátékos, majd ismert edző, Weisz Árpád történetét mutatja be. Petényi Katalin és Kabay Barna Remény és mítosz című alkotása Gyöngyössy Imre, a sztálinista börtönöket megjárt karizmatikus költő-­filmrendező életútját ábrázolja, Gerebics Sándor Adj nekem egy Bírót! című filmjében a golyóstoll feltalálójaként világhírre szert tett magyar újságíró, festőművész és feltaláló, Bíró László kalandos élettörténetét dolgozza fel.

Adj nekem egy Bírót!

Gerebics Sándor: Adj nekem egy Bírót!

A vetítést követően, 19 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik az Uránia kávézójában, amelynek keretében Szőcs Géza kormánybiztos Tóth Klára és Péterffy András filmkritikusokkal értékeli a vetítéssorozatban bemutatott filmeket.

A vetítésre és a kávéházi beszélgetésre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges. Részletes filmismertetők a www.urania-nf.hu webcímen olvashatók.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház