Táncbemutató, koncert és foglalkozások a Néprajzi Múzeum családi napján

Táncbemutatóval, koncerttel, tárlatvezetésekkel, kézműves programokkal és múzeumi foglalkozásokkal várja az érdeklődőket szombati családi napján a Néprajzi Múzeum.

A Néprajzi Múzeum A Székelykaputól a törülközőig című kiállításához kapcsolódva november 7-én egész napos családi programot szervez a látogatóknak – közölte a múzeum az MTI-vel.

A tárlatban Szinte Gábor rajztanár tevékenységével lehet megismerkedni, akinek úttörő szerepe volt a székelykapu, a kopjafa és az erdélyi fatemplomok kutatásában. A kiállításon először tekinthető meg a legrégebbi székelykapu, az 1673-as mikházi ferences kolostor kapuja, amelynek elemeit látványos installálással tárják a nagyközönség elé. A kapu hét méter hosszú és 350 kilogramm, egyetlen fából faragott főgerendája néprajzi és műemlékvédelmi szempontból is egyedülálló.

A kiállítás anyaga a családi napon egy interaktív számítógépes rajzolóprogram segítségével megelevenedik és aktualizálódik; lehetőség nyílik virtuális kapuépítésre és kapudíszítésre. Az archív fotók fotóinstallációs vetítéssel szólalnak meg, és egy mobilalkalmazás is segíti a témában való élményszerű ismeretszerzést.

A családi napon fellép a Góbé zenekar, akik alternatív, de minden korosztály számára élvezhető formában értelmezik újra a népzenét, Lakodalom a székelykapu árnyékában címmel zenés mesejáték előadás várja a gyerekeket, de erdélyi táncokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A program egyik legérdekesebb eseménye a Nagy rajzolás projekt lesz, ahol a résztvevők egyéni székelykapu-motívumokat rajzolhatnak, amelyekből óriás kapuoszlop készül a kiállítás terein körbefutva. A Nagy Rajzolás (The Big Draw) projekt 2000-ben indult el Angliából és az évek során világszerte több száz intézmény csatlakozott az októberi rendezvénysorozathoz. Célja, hogy mindenkit rávegyen a rajzolás valamilyen formájára. A program alkalmat teremthet arra is, hogy az együttes alkotás élményén keresztül közösségek épüljenek a múzeumok köré.

A családi napot hagyományteremtő szándékkal szervezi meg a múzeum, a jövőben minden időszaki kiállításához hasonló programokat kíván szervezni.

A családi nap kedvezményes belépővel látogatható, a Székelykaputól a törülközőig című kiállítás pedig továbbra is folyamatosan várja a látogatókat.

Forrás: MTI

 

,