Lúdsimogató és lámpáskészítés a Márton-napi játszóházban

Lúdsimogató, lámpáskészítés, gyertyamártás, lúdtollas betűvetés, néptáncelőadás és kézműves foglalkozások: Márton-nap apropóján ezek a programok várják a családokat a Móra Ferenc Múzeum játszóházában november 7-én, szombaton 10 és 13 óra között.

Marton-nap_jatszo_lampas

A Móra Ferenc Múzeum novemberi családi játszóházában a Márton-nap népszokásaival, hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. November 7-én, szombaton 10 és 13 óra között a kalandvágyó gyerekek és szüleik élő ludat simogathatnak, valamint kipróbálhatják, milyen is lehetett annó lúdtollal betűt vetni. A Szeged Néptáncegyüttes Bodzavirág csoportjának előadása mellett gyertyamártás, Márton-napi lámpás-, liba- és sütőtökös állatfigura-készítés is várja a résztvevőket.

A Márton-naphoz rengeteg népszokás és hagyomány kapcsolódott: a legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elbújni, amikor püspökké akarták választani, azonban a ludak gágogásukkal elárulták hollétét. Márton-napon a régi időkben nagy lakomát tartottak – ekkor az asszonyoknak nem volt szabad mosni, főzni, takarítani, mert ez a jószág elpusztulását okozta volna. Ezen a napon fáklyás-lámpásos felvonulásokat tartottak, és a téli időjárásra is következtettek: „Márton napján ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál”.

Márton-napi-jatszohaz

Forrás: Móra Ferenc Múzeum
,