Az Armel Opera Festival ünnepi hangversenye Londonban − az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

2015. október 23-án Londonban koncertezik a Pannon Filharmonikusok együttese. A társulat az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából az Armel Opera Festival ünnepi hangversenyén muzsikál a londoni Cadogan Hall 950 férőhelyes koncerttermében.

Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok

A zenekar magyar művekkel érkezik a hangversenyre. Bartók Béla Concerto és Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye mellett Beethoven Egmont-nyitányát játssza a társulat, mely mű – miután 1956. október 23 és november 4. között folyamatosan játszotta a rádió − utóbb az 1956-os forradalom emblematikus műve, mondhatni jelképe lett. Ahogy Balassa Péter esztéta fogalmazott: „akkor, azokban a napokban belekerült egy közép-európai kisország forradalmi kontextusába, tehát új mű lett belőle”.

A Pannon Filharmonikusok együttesét a koncerten Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja, Liszt zongoraversenyében pedig fivére, Bogányi Gergely szólójátékát élvezheti a londoni közönség. A Bogányi testvérek gyakorta lépnek közösen színpadra mind a magyar, mind a nemzetközi zenei életben.

A produkció rendezője az Armel Opera Festival.

***

A zenekar a Nyugat-Európai közönség előtt elsőnként két évvel ezelőtt mutatkozott be egy két hetes koncertturné keretében Svájc és Németország neves hangversenytermeit érintve. Az akkor megkezdett utat most Londonban folytatja a dél-magyarországi együttes. A Pannon Filharmonikusok Pécs városának szimfonikus zenekara. A város a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központja. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György zeneszerző alapította. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa, saját koncertsorozatai mellett rendszeres fellépője rangos zenei fesztiváloknak és számos nemzetközi együttműködés közreműködő szereplője. A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, vezető karmestere a londoni hangverseny dirigense, Bogányi Tibor.

***

Bogányi Tibor az ötödik évadát tölti a Pannon Filharmonikusoknál. A pécsi társulat mellett a finn Lappeenrantai Szimfonikusok vezető karmestereként vált ismertté. A finn Sibelius Akadémián végzett dirigens művészi kifejezésmódját a virtuozitás jellemzi, interpretációi sokszínűek, repertoárja rendkívül kiterjedt, a klasszikus szimfonikus darabok, az oratóriumok, a balett és az opera világában egyaránt otthonosan mozog. Bogányi Tibor Európa-szerte keresett vendégkarmester, valamint gordonkaművészként is rendszeresen koncertezik.

***

Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész. A Liszt Ferenc Zeneakadémián, a Sibleius Akadémián és az egyesült államokbeli Indiana Egyetemen tökéletesítette tudását. A világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Két évvel ezelőtt a Pannon Filharmonikusok rezidens szólistájaként dolgozott együtt a zenekarral. Megálmodója és névadója a 2015-ben világszerte ismertté vált, egyedi hangzással és futurisztikus külsővel rendelkező Bogányi-zongorának.