„MŰVÉSZET. IZGALMASAN” – Art Market Budapest, 2015

Szerző: Ványi Viktóra

Nagy szakmai kihívás erről a monumentális eseményről beszámolót írni, még így a sajtóbejárás után is. Néhány számmal érzékeltetve, hogy mire vállalkoztak a szervezők és így minek a bemutatására vállalkozom.

AMB5

A vásár területe 6000 négyzetméter, a Millenáris B, C, D épületei – földszint, emelet kihasználtsággal, továbbá a külső helyszínek.

25 országból – Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Arab Emirátusok, Észtország, Franciaország, Horvátország, Japán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Törökország és az USA – érkező, több mint 100 kiállító, 500 feletti művészének több ezer alkotása.

A sajtótájékoztató után írt beszámolóban ismertetett fókusztémákat, mint a GUEST BALKAN-t, BALTIC TRIANGLE-t, ART FROM BERLIN-t, ART PHOTO BUDAPEST-et és a sCULTURE-t, nagyszerű volt a maguk valójában látni.

A megnyitó előtt egy nappal mindenki szorgos méhként nyüzsgött a hatalmas terekben. A nyelvek bábeli hangulata magával ragadó volt, ahogy mindenki költözködött, ki-ki egy tollért, szögért vagy épp székért szaladgált.

Jó tempóban másfél óra alatt jártuk körbe a kiállítótereket, Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója vezetésével.

A „B” Épület földszintjén galériák, az emeleten művészeti projektek mutatkoznak be. A „C” Épület egésze a fotóművészeté lett egy-egy sCULTURE installációt csempészve az üresen maradt terekbe.

A hazai galériák közül képviseltetik magukat a nagy múltúak (mint az acb, Deák Erika vagy Inda Galéria) és a fiatalok (Bergman, Chimera-Project, Flux és Horizont) valamint a nívós vidéki galériák, mint a debreceni Hal Köz vagy a kecskeméti Premier Galéria.

Szeretem a szobrászatot és a fotóművészetet is, de ez az unikális, Nyugat-Balkán országainak szentelt vendégprogram teljesen levett a lábamról. Ez a blokk a „B” Épület emeletén kapott helyet, ahogy Ledényi elmondta, az érintett nyolc országban (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia) gyakran hiányzik a művészeti infrastuktúra, az alkotók kereskedelmi képviselete kevéssé megoldott, így leginkább alkotói műhelyekbe tömörülnek. A tizenkét kiállító közül kettőt emelnék ki, a ljubljanai Made in China project-et, ami leegyszerűsített megfogalmazásban egyfajta kapitalista társadalomkritikát jelenít meg, ill. a belgrádi U10 Art Space-t, ahol fiatal helyi művészeknek adnak teret a bemutatkozásra, mindkettőt 2012-ben alapították.

Amerika nem csak kiállítókkal, de művészeti programmal is képviselteti magát, nevezetesen az „EAST Meets WESTport” címmel indítottak rezidenciaprogramot. A New York-i és connecticuti művészeti szcéna közép-kelet-európai művészeket támogat, idén Nemes Márton festőművész munkáit mutatja be a Westport Arts Center után az Art Marketen is.

A Brody Anonymous Project, a Brody ArtYard print stúdió és galéria nagyon izgalmas kezdeményezése, ami idén harmadik alkalommal látogat el az Art Marketre. Harminc hazai és nemzetközi művész munkái címkézetlenül szerepelnek a kiállításon és csak a vásárlás után fedik fel az alkotó kilétét, ezzel is az intuíciókra bízva a műtárgy megítélését, kivonva a művész hírnevének fénye alól.

A bejáratnál művészeti magazinok standjai fogadnak, majd átérve a „D” Épületbe jutunk a fotográfia birodalmába. Itt is rengeteg a látnivaló, a 25 éves Körmendi gyűjtemény analóg fotográfiáitól kezdve, az A38 Galéria kísérőprogramja – Radikális művészeti gyakorlatok -, a Millenárison is reprezentáló Marinko Sudac gyűjtemény része, de láthatóak még a dél-amerikai impulzusokat megjelenítő TOBE Gallery vagy a párizsi Louvre-ban nemzetközi ismertségre szert tett Borsi Flóra munkái és a sort még hosszan folytathatnám.

Október 8-11. között mindenkinek lehetősége van ingyenesen ellátogatni e csodálatos forgatagba és megtapasztalni a programújság első oldalán található jelszó valóságtartalmát: „MŰVÉSZET. IZGALMASAN”

Art Market Budapest, 2015 október 8-11., Millenáris, Budapest

,