Panasztaxi a sárgaköves úton

STEREO Akt: WE HEAR YOU – HALLGATLAK!
2015. 10. 23-24. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Facebook: https://www.facebook.com/events/1675812959296965/

Panasztaxi

Boross Martin, Ardai Petra és Julia Jakubowska kiteregeti a társadalom szennyesét: a We Hear You – Hallgatlak című előadásban az utca emberének személyes és közéleti problémái öltenek testet. A Sziget Fesztiválon indították el először panasztaxijukat, amibe beülve bárki elmondhatta, mi zavarja a világban. Volt, aki virágot szeretett volna minden rollerre, volt, aki a menekültkérdést vagy a rasszizmus problémáját oldotta volna meg. A közösségi problémakeresés a PLACCC 2015 eseménysorozaton folytatódik, a történetek összegzése pedig a Trafóban tartandó bemutatón valósul meg.

A produkciót megelőző anyaggyűjtések során egy riksába ülhetnek be az arra vállalkozók, ahol a holland Space társulatból is ismert Ardai Petra kérdezi őket egy tableten keresztül arról, mi zavarja őket a világban. A felvételek egy része bekerül a produkcióba, ami maga is egy interaktív közösségi esemény. A nézők és az előadók együtt próbálnak megoldást találni olyan problémákra, amelyek mindannyiunkat zavarnak, tenni ellenük azonban mégis elfelejtünk. „A projekt lényege a felénk divatos elhallgatás helyett a másik végighallgatása: érdekes tanulság, hogy a random riksautasok – akik között tanár, hivatásos katona, pálinkaszakértő, de még luxusprosti is akad – többsége komolyan veszi a lehetőséget, és valóban elgondolkodik azon, mit kellene tennie. Azaz tennünk.” (Jászay Tamás, www.revizoronline.hu) A Szigeten forgatott filmek és a hozzájuk kapcsolódó prezentációk csak az előszobái voltak a trafós premiernek, ahol feltehetőleg még inkább kidomborodik az, hogyan képes megsokszorozni egy színházi esemény a közösség erejét – és legalább egy kicsit változtatni a világon.

Nemcsak panaszok, sikersztorik is felbukkanhatnak majd az előadásban: olyan valós történetek, amelyek a közösség erejéről tanúskodnak. Például a magát lovak elé vető női aktivista (Emily Davidson), aki változásokat hozott a feminizmus elfogadásáért, vagy a lengyelországi „vidd a tévédet sétálni” mozgalom, ami a propagandisztikus híradó ellen irányult a nyolcvanas években.

Nemcsak valós esetek, de mindenki által ismert kulturális történetmorzsák is fontos részei az előadásnak. A kerettörténetet Óz klasszikus meséje adja, amelyet a produkció összemontíroz 2015 jeles polgárainak személyes történeteivel – és azzal folytatja, mi hogyan találhatjuk meg magunkban a megoldást úgy, mint a Madárijesztő az eszét. A kérdés csak az, rá merünk-e lépni a sárgaköves útra?

A nemzetközi produkció a magyar merítésen túl feldolgoz olyan kérdéseket is, amelyek az egész világot érintik. A három alkotó mind más ország gondolati hátterével közelít a panasz témájához: Boross Martin Magyarországon él és alkot, Julia Jakubowska lengyel színésznő, aki hazánkban dolgozik, Ardai Petra pedig Hollandiában élő magyar művész.

alkotó-előadók: ARDAI Petra, BOROSS Martin, Julia JAKUBOWSKA
zene-hang: BARTHA Márk
látvány: OLÁH Tímea, MOCSÁR Zsófia
látvány közreműködők: FILCSIK László, KALMÁR Bence, TÓTH Márton Emil
videós munkatárs, dokumentáció: BARTHA Máté
produkciós munkatárs: VARGA Brigitta
kommunikációs munkatárs: FODOR Krisztina
producer: RÁCZ Anikó
koncepció, ötlet: ARDAI Petra, BOROSS Martin
rendező: BOROSS Martin

Riksainterjúk a PLACCC 2015 eseménysorozaton
2015.szeptember 22.
15h és 16h: Madách tér
17h és 18h: Blaha Lujza tér Corvin előtti parkoló
19h Margit híd pesti hídfő lábánál a Pozsonyi út oldalán
2015. szeptember 23.
12h és 13h Madách tér
14h és 15h Blaha Lujza tér Corvin előtti parkoló
16h Margit híd pesti hídfő lábánál a Pozsonyi út oldalán

Dokumentáció a Szigeten történtekről: http://stereoakt.blogspot.hu/
Megjelenések a korábbi fázisokról
http://revizoronline.com/hu/cikk/5688/pussy-riot-stereo-akt-es-space-dot-504-sziget-fesztival-2015/
http://www.petofilive.hu/video/panasziroda-a-szigeten/
http://hvg.hu/kultura/20150815_Erre_panaszkodik_a_Sziget
Sziget-anyag a Vimeon: https://vimeo.com/138171764

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza