Zágrábba utazik Lúdas Matyi

A Budapest Bábszínház Lúdas Matyi című előadása a régió egyik legjelentősebb fesztiválján, a zágrábi PIF versenyében szerepel.

Lúdas Matyi, Budapest Bábszínház - Fotó: Éder Vera

Lúdas Matyi, Budapest Bábszínház – Fotó: Éder Vera

Nincs gyerek és felnőtt, aki ne ismerné Fazekas Mihály művét: kötelező olvasmány, rajzfilm, az első magyar színes film. A Budapest Bábszínház előadása hű marad a klasszikus történethez és a tradíciókhoz, a magyar folklór örökségéhez, ugyanakkor a 21. század igényeihez igazítja a mesét: Matyi és az izgága lúd viszontagságai a hagyományos asztali bábjátékot rajzfilmes ötletekkel ötvözve, magyar népi motívumokból építkező látvánnyal, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató módon kerülnek színre.

Az öt éven felülieknek ajánlott Lúdas Matyit a Színház- és Filmművészeti Egyetem első rendező-bábrendező szakos osztályának hallgatója, Fige Attila rendezte diplomamunkájaként, a premier 2012. szeptember 30-án volt. A darabot Tasnádi István a Budapest Bábszínház felkérésére írta. A bábokat Miareczky Edit tervezte, a zenét Nyitrai László szerezte.

Lúdas Matyi, Budapest Bábszínház - Fotó: Éder Vera

Lúdas Matyi, Budapest Bábszínház – Fotó: Éder Vera

Az előadás azóta több hazai és nemzetközi fesztiválon aratott sikert. 2013-ban szerepelt a pozsonyi „Kis hősök nagy világa” nevű fesztiválon, valamint a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál programjában, 2014-ben elnyerte a Nemzetgazdasági Minisztérium különdíját a VII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, ugyanebben az évben a 13. Banja Luka-i Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon a legjobb női alakítás díjával a Klárát játszó Kovács Juditot, a legjobb férfi alakítás díjával pedig a címszerepet megelevenítő Tatai Zsoltot ismerték el.

A Lúdas Matyi ezúttal újabb országba utazik: szeptember 14. és 19. között, 48. alkalommal rendezik meg Zágrábban a régió egyik legnagyobb hagyományú és legjelentősebb nemzetközi bábfesztiválját. A versenyprogramban a magyar előadás mellett bolgár, bosnyák, cseh, holland, horvát, német, szerb, szlovén produkciók vesznek részt, a fesztivált kiállítások, animációsfilm-vetítések és workshopok kísérik. A PIF-en a Budapest Bábszínház több alkalommal aratott sikert, legutóbb 2010-ben, a legjobb rendezés és a legjobb bábok díját elnyerő Líra és Epikával.

Lúdas Matyi, Budapest Bábszínház - Fotó: Éder Vera

Lúdas Matyi, Budapest Bábszínház – Fotó: Éder Vera

Forrás: Budapest Bábszínház
,