Új kiállítással új helyre költözik a Szatyor Art Space

Új helyre, a Bartók Béla út másik oldalára költözik a budapesti Szatyor Art Space. A megújuló galéria és szellemi műhely szeptember 10-én este 7-től a Városnézés – Public Art dokumentációk című tárlat megnyitójával indítja a szezont és a 10. PLACCC Fesztivált. A kiállítás másnapján filmvetítés várja a közönséget a közeli Pagony Kertben.

Szűcs Attila szobra

Szűcs Attila szobra

A budai Szatyor Galéria új térbe költözik, de a látogatóknak nem kell messzire menniük. A megújuló kiállítótér és szellemi műhely ugyanis a túloldalon, a Bartók Béla út 33. szám alatt, az egykori textilbolt helyén talált otthonra. A galéria a bárt maga mögött hagyva a jövőben kizárólag a képzőművészetre összpontosít Szatyor Art Space néven.

A Szatyor Art Space első kiállítása szeptember 10-én, csütörtökön 19 órakor nyílik meg Városnézés – Public Art dokumentációk címmel. A tárlat a budapesti köztéri művészet különböző lehetséges irányvonalait járja körül, és a válogatás az elmúlt tíz évben elkészült köztéri alkotásokat mutatja be. A tárlat felvillantja azt a gyakori dilemmát, vajon hogyan lehet egy public art típusú, kontextusfüggő és helyszínspecifikus alkotást érvényesen megszólaltatni a galéria tér négy fala között. Az albumszerűen, egymás mellett felsorakozó dokumentációs anyag betekintést nyújt abba is, hogy a public art munkák mennyire más léptékűek lehetnek: van, ahol a művészek a finomabb kipótlás vagy drasztikusabb átalakítás eszközével éltek, máshol pedig a szituáció új, idegen kontextusteremtő erejét használták ki.

A kiállító művészek Antal Balázs, Boros Lőrinc, a Nem Mi Voltunk! Crew, Sárai Borbála Luca, Soós Károly, Sugár János és Szűcs Attila. A kiállítás kurátora Kenéz Réka.

A kiállítás a Szatyor Art Space és a 10. PLACCC Fesztivál közös programja. A tárlat megnyitója egyben az egész 2015-ös fesztivál nyitóeseménye is. A programok ingyenesek és mindenki számára nyitottak. A megnyitó után 20:30-tól DJ Bem játszik a Szatyor bárban.

A kiállítás megnyitó másnapján, vagyis szeptember 11-én, pénteken 20 órától különleges filmvetítéssel egészül ki a program a közeli Pagony Kertben. Mindenki látta a bagdadi Szaddam Husszein-szobor eltávolításának felvételeit, hiszen a tévéközvetítés kedvéért megrendezett szobordöntés igazi médiaesemény volt. De nem kell ilyen messzire mennünk, hogy lássuk, a köztéri kő- és fém emlékek az utcai politizálás legprovokálóbb térelemei. A Városnézés – Szoborbotrányok és emlékezetpolitika című videóválogatás a média hírarchívumaiból és art videókból ad perspektívát. Arra keresi a választ, hogy mit kezdjünk a múlt bebetonozott rekvizitumaival, és a részvételi kultúra az erőszakon kívül milyen más, alternatív formákban nyilvánulhat meg. A vetítés a Crosstalk Video Art Festival-lal közös program.

Részletek: www.placcc.hu
www.facebook.com/placccfesztival

Városnézés  – Public Art dokumentációk
Helyszín: Szatyor Art Space (1111 Budapest, Bartók Béla út 33.)
Megnyitó: 2015. szeptember 10. (csütörtök) 19 óra
A kiállítást megnyitja: Mélyi József művészettörténész
A kiállítás megtekinthető: 2015. szeptember 11. – 2015. november 8.

Városnézés – Szoborbotrányok és emlékezetpolitika
különleges filmvetítés a Pagony Kertben
A Crosstalk Video Art Festival-lal közös program
Időpont: 2015. szeptember 11. (péntek) 20 óra
Helyszín: Pagony Kert (1114 Budapest, Kemenes u. 10.)
Filmválogatás: Német Szilvia

Forrás: PLACC 2015
,