NEM(KÜLÖNBSÉG) – Vári Zsófia ‘SELECTED’ című kiállításának zárása

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Kokavecz Boglárka

Tegnap volt a záróeseménye Vári Zsófia festőművész kiállításának a VI. kerületi Brody Studiosban. ASelected’ című tárlat vegyes technikával készült élénk képei, G. István László versei és a kiállításnak otthon adó, egyéni hangulatú terek olyan atmoszférát teremtettek, mintha evidens módon, világ életükben együtt lettek volna.

Jobbra: Vári Zsófia

Jobbra: Vári Zsófia

A fővároson kívül Milánóban és Párizsban is tanuló festőművész alkotásai nem csak kivitelezésükben egyedülállóak. Ugyanis a színes, egyéni, foltos vonalvezetéssel készült festmények és rajzok kivétel nélkül személyes élményekhez kapcsolódnak. Ezek vizuális megjelenítése mellé a kiállítás egyes képeihez a festő egy másik művészeti ág, a költészet területéről választott egy-egy G. István László verset. Az elmúlt egy hónapban, a tárlat ideje alatt ezt az egyedi és személyes élményt tapasztalhatta meg az, aki előzetes bejelentkezés után meglátogatta a Vörösmarty utcai épületet.

A kiállítás záró estéjén Tóth Ditta (esztéta) beszéde után, a Marosi Viktor (újságíró) által felolvasott versekkel és a festőművész gondolataival együtt tekinthette meg a tárlatot a közönség.

szem-fesztival-2016-1-nap-fotok-eder-vera

A szerelem és a létkérdések köré rendeződött alkotásokon ábrázolt testek lelki állapotát abban a pillanatban G. István László versekké formálódott érzelmei fejezték ki. Egy nő vizuálisan megjelenített érzelmeihez egy férfi adott hangot. Azokban a mélységekben és magasságokban ugyanis nem létezik férfi és női gondolkodásmód. Azon a tájon, ahol az ember „tengertörvény szerint szeretne élni”, „magára néz, de nem tükörbe”, ahol „lelke sötét hatalom, hajtja párja felé”, hogy „belédharapja lelkét” és „szerethetik egymást, végzetüknek nincs nyoma” már nem számítanak a nemek. A „Begyűrheted az életem kölcsön kapott ruhád alá.” élménye ugyanis a léleké.

DSC_0012

A két különböző nemű, mégis tiszta érzelmeik által nemtelenné vált ember összecsengése ebben az esetben a jól megtalált önkifejezési eszközük: a két művészeti ág által nyert bizonyosságot. De a képeken és a versek által is megjelenített diszkrét, nemtelen intimitás egyéni szinten is megtapasztalható. Nem csak irodalmi alkotásokon keresztül hallhatjuk át magunkat egy másik emberbe. A hasonló gondolkodásmód világában, az őszinte szerelem állapotában és az önzetlen barátság formájában is magunkra ismerhetünk a másikban.

Aki nem tudta megtekinteni Vári Zsófia ‘Selected’ című kiállítását, az legközelebb szeptember végén láthatja alkotásait a Kisüzem nevű szórakozóhelyen.

A dőlt betűs idézetek G. István László Belső tenger, Skizofrénia, Párkeresés, Első csók, Sivatag és Második vallomás című verseiből származnak.