Újbuda Jazz Fesztivál 11. alkalommal az A38-on és a MU Színházban

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivált. A helyszín szeptember 1. és 6. között újra az A38 hajó és a MU Színház, a fellépők között lesz a brit Beardyman, a német Gorilla Mask és a lengyel Olbrzym i Kurdupel is.

Az elmúlt tíz évben nemzetközi dzsesszfesztivál lett a nyárzáró, egyben évadkezdő programsorozatból. Súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Az események szeptember 1-jén az A38 hajó tetőteraszán egy Random Trippel kezdődnek. A műfaji határokon (pop, rock, dzsessz, hiphop, blues, elektro) átívelő improvizációs koncertsorozaton a hazai könnyűzene huszon-harmincéves generációjának legnagyobb nevei fordulnak meg.

Másnap az A38 Kiállítóterében zenél a Geröly Tamás Trió. A 2010 óta létező formáció (Geröly Tamás – dob, Kováts Gergő – szaxofon, Ajtai Péter – nagybőgő) alapvetően szabadzenei társulás, a zenészek szeretik és tisztelik a népzene, a kortárs zene és a dzsessz értékeit és eredményeit. A csapat újraértelmezte a legendás Air Trio 1976-os Air Lore lemezét, az erre épülő koncertre meghívták vendégnek Gombai Tamás hegedűst is.

A törökös-görögös rebetikóra épülő budapesti Argo (Tijana Stankovic – ének, hegedű; Nikosz Szahpazisz – oud; Márkos Albert – cselló; Ajtai Péter – nagybőgő; Porteleki Áron – dob) rebellis, sodró lendületű, rockos, folkos repertoárját szabad improvizatív zenével ötvözi.

A Best Bad Trip (Velsz Kristóf – gitár; Hegedüs Benedek – trombita; Kapusi Viktor – szaxofon, billentyűsök; Csernovszky Márton – basszusgitár; Gasner Márk – dob) tagjai húsz év körüli fiatalok, akiknek a komolyzene komplexitása a punk egyszerű nyersességével párosul.

Szeptember 4-én pénteken a MU Színházban játszó Bauer 4-ban három testvér, Konrad Bauer (harsona), Johannes Bauer (harsona) és Matthias Bauer (nagybőgő) mellett Louis Rastig, Konrad Bauer fia zongorázik, a zene az improvizáció, a kortárs dzsessz, az újzene és a kortárs rock metszete.

A Rezervátum Orchestrában (Grencsó István – szaxofon, Kováts Gergő – szaxofon, Meggyes Ádám – trombita, Fazekas Ábel – klarinét, Pozsár Máté – zongora, Ajtai Péter – bőgő, Benkő Róbert – bőgő, Miklós Szilveszter – dob) több létező formáció (Grencsó Kollektíva, A.M.P., KAMP) működik egyszerre.

Dukay Barnabás zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneelmélet tanára és Gadó Gábor Franciaországban élő zeneszerző, dzsesszgitáros duója kortárs szabadzene zongorára és gitárra.

Szintén szeptember 4-én az A38 koncerttermében az osztrák Max The Sax, Parov Stelar korábbi állandó szaxofonosa, Marcus Ecklmayr produkciója látható és hallható táncos-dzsesszes elektroszving világával, Florian Kasper dobossal kiegészülve.

Szeptember 5-én, szombaton az A38 kiállítóterében zenél a berlini Gorilla Mask, a kanadai szaxofonos, Peter Van Huffel agyszüleménye, amely az egyik legenergikusabb produkció a kontinens dzsesszéletében. A trió (Roland Fidezius – basszusgitár, Rudi Fischerlehner – dob) azt próbálja bizonyítani, hogy a punk és a dzsessz egy tőről fakad.

Ugyanott játszik az örmény-magyar Araraton Trió, amelyben a szabad improvizáció, a pszichedelikus dzsessz és a kaukázusi népzene hagyományai egyaránt megtalálhatók. A formációban Karen Arutyunyan gitározik, Grencsó István szaxofonozik, Sárvári Kovács Zsolt pedig dobol.

Szintén szeptember 5-én az A38 koncerttermében a modern beatbox egyik legnagyobb egyénisége, a brit Beardyman különleges, improvizatív műsora szerepel a programban. Saját hangját loopolva, effektezve hoz létre egyedülálló hangképeket, és barkácsol ezekből a varieté, a musical határmezsgyéjén egyensúlyozó show-kat.

Az Újbuda Jazz Fesztivál zárónapján, szeptember 6-án vasárnap a MU Színházban a gdanski duó, az Olbrzym i Kurdupel (Óriás és Törpe) játszik. Tomek Gadecki (szaxofon) és Marcin Bozek (basszusgitár) érzelmekkel teli improvizációs produkcióját Vj Pannaula látványvilága egészíti ki: a zenészek testére vetített mozgóképeknek fontos szerepük van.

A szaxofonos Tóth Viktor és a Masim Badavi Players műsorában Simple One rapes történetmesélése áll a középpontban, a kíséret a freejazz, a funk és orientális zenék találkozása. A csapatban Hodek Dávid dobol, Bart Maris trombitán, Szandai Mátyás nagybőgőn játszik.

Forrás: MTI

 

,