Újra Magyarországon lép fel Mándoki László és a Man Doki Soulmates

Újra Magyarországon lép fel Mándoki László supergroupja, a Man Doki Soulmates, olyan külföldi sztárokkal a soraiban, mint Chris Thompson, Nik Kershaw, Mike Stern és Randy Brecker.

Budapest, 2015. augusztus 7. Mándoki László (Leslie Mandoki) Németországban élõ magyar producer-muzsikus a budapesti Sofitel szállóban 2015. augusztus 7-én. A Man Doki Soulmates zenekar a budapesti Várkert Bazárnál ad ingyenes szabadtéri koncertet augusztus 21-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Mándoki László (Leslie Mandoki) Németországban élő magyar producer-muzsikus a budapesti Sofitel szállóban 2015. augusztus 7-én. A Man Doki Soulmates zenekar a budapesti Várkert Bazárnál ad ingyenes szabadtéri koncertet augusztus 21-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

A Németországban élő magyar producer-muzsikus „örömzenekara” a budapesti Várkert Bazárnál augusztus 21-én este ad ingyenes szabadtéri koncertet, amelyre több ezer embert várnak.

Mándoki László – vagy ahogy külföldön ismerik: Leslie Mandoki – zenésztársai olyan hazai és nemzetközi zenei ikonok lesznek, mint a progresszív rock sztárzenekarának, a Manfred Mann´s Earth Bandnek az énekes-gitárosa, Chris Thompson, a dallamos brit rockzenét játszó Cutting Crew zenekar énekese, Nick van Eede, az Ultravox frontembere, Midge Ure, a 80-as évek sztárja, Nik Kershaw, vagy a Blood, Sweat & Tears gitárosa, Mike Stern.

Szintén fellép a Rainbow együttes billentyűse, Tony Carey, a kultikus brit Supertramp szaxofonosa, John Helliwell, és a legendás trombitás, Randy Brecker is. A fiatalabb nemzedéket képviseli napjaink dán popcsillaga, Aura Dione és az ifjú tenorcsillag, Piero Mazzochetti.

A magyar zenészek közül színpadra lép mások mellett Tony Lakatos, Charlie, Somló Tamás és Szakcsi Lakatos Béla, valamint a progresszív rock úttörő magyar képviselője, a Syrius együttes egykori billentyűse, Pataki László.

Mándoki László az MTI-nek pénteken elmondta: a koncert személyes apropója, hogy augusztus 21-én lesz éppen 40 éve annak, hogy disszidált Magyarországról. A Várkert Bazár különösen kedves helyszín a számára, hiszen fiatalon rengeteget játszott az épületben akkoriban működő Ifiparkban – tette hozzá.

A Man Doki Soulmates minden koncertje kicsit más – magyarázta. Ezúttal is lesz egy magyar, egy angol és egy amerikai jellege is, és mindig a dzsessz és a rock között eveznek. „Nagyon hosszú koncert lesz, amelyen nem lesz lézer, nem lesz különleges látványvilág, a hangsúly a zenén lesz.”

Mándoki László hangsúlyozta: a koncerttel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy annak idején a magyar ellenzék, a magyar diákmozgalom volt az, amely kiváltotta az Európa újraegyesítéséhez vezető folyamatot. Mint mondta, a német sajtó legbefolyásosabb főszerkesztőit, személyes jó barátait is meghívta a koncertre, „hogy lássák azt a gyönyörű országot, ahonnan kiindult az Európát egyesítő mozgalom”.

„Mindent, amit a London-New York-Los Angeles-Sanghaj-München ötszögben elértem, a hazámnak, a tanáraimnak, a szüleimnek köszönhetek, ezért nagyon sokkal tartozom, ezt próbálom törleszteni” – fogalmazott a zenész.

Mándoki László az ellenzéki diákmozgalom kultikus dzsessz-rock zenekarának, a JAM-nek volt a vezére, mielőtt a hetvenes évek közepén két zenésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval együtt elhagyta Magyarországot, és Németországban telepedett le. 1979-ban belépett a Dschingis Khan nevű popformációba, melynek tagjaként nemzetközi hírnévre tett szert. Back To Myself című 1982-es szólóalbumával visszatért a dzsessz világához, és megalapította saját stúdióját.

A Münchenhez közeli Starnberger tó partján található stúdióban Ian Anderson (Jethro Tull), Steve Lukather (Toto), Bobby Kimball (Toto), Jack Bruce (Cream), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) és Chaka Khan mellett Plácido Domingo, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush és Nik Kershaw is készített már lemezt. Mándoki László a műhelyben készült számos lemezen zenészként is közreműködött.

A Man Doki Soulmates nevű együttest 20 évvel ezelőtt hívta életre, egyfajta örömzenekarként, amelyben változó felállásban a rockkultúra meghatározó alakjai zenélnek együtt Ian Andersontól és Peter Mafaytól Jack Bruce-on és Bobby Kimballon át Greg Lake-ig, de tagja a supergroupnak a dzsessztrombitás Randy Brecker, a szaxofonos Bill Evans és a legendás gitáros, Al Di Meola is.

Mándoki Lászlót befolyásos producerként és „bajor” üzletemberként tartják számon Németországban, ahol a CDU támogatójaként baráti kapcsolatokat ápol Angela Merkel kancellárral.

Életművéért 2012 májusában köztársasági érdemrenddel tüntették ki Magyarországon.

Forrás: MTI