Jókai Hétvége Komáromban

A komáromi Monostori Erődben Jókai Mór élete, munkássága köré épülő családi fesztivált rendeznek a hétvégén. Előadják Az aranyember című musicalt, valamint haditechnikai, művészeti, gasztronómiai és szabadtéri gyerekprogramok szerepelnek a kínálatban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A zenés színházi darab előadásának különlegessége, hogy a színpad melletti múzeumban megtekinthető Timár Mihály bőgőshajójának makettje, illetve az előadás helyszíne maga is megjelenik a műben, mely a Monostori Erőd és a Magyarock Dalszínház közös produkciója.

Az idén első alkalommal megrendezett fesztiválon a reformkor hangulata köré szerveződnek a programok: fiákerezés, kaszárnyamozi, tiszti kaszinó, borkorzó, a Monarchia korát idéző katonák várják az érdeklődőket. A látogatók kazamata túrán és egyenruhás tárlatvezetésen vehetnek részt.

Első alkalommal érkezik az Erődbe az utazó, digitális planetárium, amely szórakoztató módon ismerteti meg a csillagok világát az érdeklődőkkel. Délutánonként a kikötőből óránként indul sétahajó és naponta egyszer az Erőd saját boraiból tartanak kóstolót a Dunán.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész Jókai az államférfi címmel tart előadást, a komáromi Klapka György Múzeummal együttműködve pedig Jókai Mór grafikáiból nyílik kiállítás, mely augusztus 6-ig tekinthető meg.

A Monostori Erőd a komáromi erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült, Magyarország legnagyobb területű műemléke. A létesítmény elkészültével egy időben, a repülők megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét, az első világháború békeszerződése pedig kettévágta az erődrendszert.

Az erődöt a második világháborúban a felek alkalmanként gyűjtőtábornak használták, majd a szovjet csapatok lőszerraktárat rendeztek be a két méternél is vastagabb falak mögött. Kivonulásuk után megkezdődött és a mai napig tart a fejlesztés a létesítményben.

Forrás: MTI