Palóc Szőttes Kulturális Napok Nógrádban

A palóc hagyományokat elevenítik fel a Palóc Szőttes Kulturális Napok rendezvénysorozatán péntektől vasárnapig öt Nógrád megyei településen: népviselettel, palóc ételekkel, tánccal is várják a vendégeket Szécsényben, Rimócon, Varsányban, Nógrádsipeken és Hollókőn – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: pénteken minden település olyan programokkal várja a látogatókat, amelyek szorosan kapcsolódnak a rendezvény palóc jellegéhez.

Nógrádsipeken a kender útját mutatják be filmvetítéssel és előadással a kúriában és népi hagyományos szőttesekből rendeznek kiállítást. Szécsényben a Kézművesházban lesz kiállítás palóc szőttesekből, a vendégeket túrós lepénnyel várják. A Pintér-emlékházban kézműves foglalkozásokba és palóc ételek készítésébe kapcsolódhatnak be az érdeklődők. Ezen a napon féláron látogatható a tűztorony, a Nosztalgia múzeum és a tömlöcbástya Szécsényben.

Rimócon a Salgótarjáni Kamarazenekar ad koncertet a Manga János Közösségi Házban, Varsányban ingyenesen lesz látogatható a Kézművesporta. Hollókőn 11 és 14 órától ingyenes idegenvezetés indul a templomtól, a Hollóköves Kávézóban a Kövek, várak, emberek című filmet vetítik és egész hétvégén ingyenesen lesz látogatható a Falumúzeum.

A Palóc Szőttes Kulturális Napok gáláját Hollókőn rendezik szombaton. Az Ófaluban lévő Táncháznál fogadják a hagyományőrzőket, akik egész nap főznek, énekelnek, bemutatják viseletüket, településüket az Ófalu udvaraiban. A szombati napon emellett minden udvaron kézműves termékeket, süteményeket kínálnak a helyiek és  népi játszótér is várja a gyerekeket. A napot a résztvevők színpadi előadásai, végül a Cimbaliband koncertje és táncház zárja a várnál.

A települések vasárnap a Szent Anna tiszteletére rendezett hagyományos Palóc búcsún vesznek részt Balassagyarmaton.

A Palóc Szőttes rendezvényének nagy múltja van Nógrád megyében. Az első programot 1974-ben rendezte Hollókő és Rimóc, majd az 1980-as évek közepéig egy-egy település csatlakozott hozzájuk változó létszámban és összetételben. A kulturális program ezután sok évig szünetelt finanszírozási nehézségek miatt, 2010-től elevenítik fel újra a hagyományokat.

Forrás: MTI