Két magyarországi francia kéttannyelvű intézmény kapott LabelFrancEducation minősítést

Két magyarországi francia kéttannyelvű intézménynek ítélte oda a LabelFrancEducation minősítést a francia külügyminisztérium irányítása alá tartozó Ügynökség a Francia Nyelv Oktatásáért Külföldön (AEFE). A budapesti Kölcsey Ferenc és a pásztói Mikszáth Kálmán gimnáziumok 2014 áprilisában nyújtották be pályázatukat; a LabelFrancEducation tanúsítványokat 2015. június 26-án, pénteken adják át a Budapesti Francia Intézetben.

Az AEFE a francia nyelv oktatásának és a francia nyelven történő oktatás kiválóságának elismeréseként ítélte oda a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumnak és a pásztói Mikszáth Kálmán Líceumnak a LabelFrancEducation minősítést.

A tanúsítványok átadására pénteken kerül sor a Budapesti Francia Intézetben, amelyen Magyar Levente, a frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képviselői, valamint tíz iskola kéttannyelvű tagozatainak képviselői is jelen lesznek.

A most elismert két francia kéttannyelvű tagozaton több mint 450 diák tanul és részesül minőségi kéttannyelvű oktatásban: 169 diák a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum öt osztályában és 295 diák a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tíz osztályában.

Magyarországon tíz francia kéttannyelvű tagozat működik (közülük két szakmai), melyek az általuk nyújtott minőségi oktatásnak köszönhetően mind nagy tekintélynek örvendenek. A magyarországi francia kéttannyelvű tagozatok igen kedveltek a felvételizők körében, a francia nyelv oktatásának népszerűsége azonban még mindig csak a harmadik helyen áll, messze az angol és a német nyelvek után. A francia külügyminiszter által adományozott LabelFrancEducation minősítés fontos eszköz arra, hogy ezek az iskolák ismertek legyenek, és helyi kiváló intézményekként tartsák őket számon. A minősítéssel tagjai lesznek továbbá annak a hálózatnak, amely a minőségi francia kéttannyelvű oktatást nyújtó iskolákat tömöríti világszerte.

2015-ben nyolc másik francia kéttannyelvű intézmény nyújthatta be be pályázatát. Végül öt magyar iskola pályázott a minősítésre: Vetési Albert Gimnázium (Veszprém), Fazekas Mihály Gimnázium (Debrecen), Hunfalvy János Fővárosi Szakközépiskola (Budapest), Leőwey Klára Gimnázium (Pécs), Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium (Szeged). Ezekben az intézményekben összesen 535 diák tanul a jövő frankofón szakembereit képző kiváló kéttannyelvű tagozatokon.

Forrás: Budapesti Francia Intézet