„Intim vagy in team?” – Múzeumok Éjszakája a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Korhut Lili

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum is nyitott kapukkal várta az érdeklődőket az év talán legrövidebb, mégis az egyik legtartalmasabb éjszakáján, a Múzeumokén, ahol „Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói” című kiállításához kapcsolták programjaikat. Így azok középpontjában a stressz mellett a szerelem pszichológiai megközelítése állt.

3

Nem „könnyű”, mindannyiunkat érintő, és mégis felelősséggel keveseket érdeklő témák kerültek terítékre a SOM falai között. Hiszen az érzelmi szempontból sokak által struccpolitikát folytató világban, az információs kor és a fogyasztói társadalom online világában ennél aktuálisabb témák így együtt nem is kerülhettek volna egy programba. A kora este kezdődött, teltházas témák között szerepelt népdaléneklésAz elfojtott szerelem motívumai” címmel, ahol Tímár Sára tanítványai énekeltek a témakörből – higgyük el szép számban – erdélyi népdalokat. De megtekinthették Szabó Katalin kurátori vezetésével azt a kiállítást is, ahol Selye János fennmaradt szavait idézve megtapasztalhattuk: „Ne féljetek élvezni az egész élet stresszét. De ne képzeljétek azt, hogy ez a szellem erőfeszítése nélkül is sikerülhet”.

7

A kertben a szerelmi szenvedély anatómiájáról Németh György (ókortörténész), a 21. századi intimitásról Tari Annamária (pszichoanalitikus), a női hisztériáról pedig Varga Benedek (történész, múzeumigazgató) előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. Ott jártunkkor a korszakunkra jellemző érzelmi, kötődési és intimitási változásokról és formákról beszélt a hallgatóságnak Tari Annamária klinikai szakpszichológus. pszichoterapeuta, pszichoanalitikus. A kandidátusnak több mint egy évtizede jelent meg az a ma is aktuális Intim szféra című könyve, amely kimondottan a 17-25 éves korosztály problémáival foglalkozik. De mint a könyv is, a megtartott előadás is áthallható bármely korosztályhoz tartozók életébe, főleg, ha olyan emberek vagyunk, akiknek természetes, hogy a testünk és szellemünk mellett a lelkünkkel is foglalkozunk.

4

Tari Annamária előadásában felvázolta, a 21. század technikai vívmányai: az online tér elterjedése, a közösségi portálok és a társkereső csatornák azonnali reagálása szemben áll azokkal a szükséges és az emberiség fennállása óta szinte változatlan lélektani szempontból nélkülözhetetlen stabilitásokkal, amelyek személyiségünk kialakulásának és kiegyensúlyozottságának a zálogai lehetnének. A kötődés, az érzelmi bizalom megtapasztalása, és annak lassú feldolgozása ugyanis alapfeltétele az intimitás létrejöttének. Legyen az az intimitás az élet bármely területéből fakadó: barátság, gyerek-szülő kapcsolat vagy szerelem. Felgyorsult és internet(függő)használó világunkban azonban az érzelmi szükségleteink kielégítésében is gyorsaságra vágyunk. Olyan technikai eszközöket és feltételeket kaptunk az információs sztrádán, amelyek „segítségével” egy olyan világban, amelyben a láttatás vezérel mindent, sokszor tévesen gondoljuk, hogy intim közeget építünk ki olyan emberekkel, akik alig ismernek bennünket. Ráadásul minél fiatalabb generációból kerülünk ki, ez annál nehezebb, hiszen a közösségi média és az a technikai eszköz, amit készen kapunk, annál „fejlettebb”. De az igazi, őszinte figyelem kialakulásának és az ebből építkező helyes önértékeléshez nélkülözhetetlen kelléke kellene, hogy maradjon a háborítatlan hús-vér együttlét társainkkal. Felgyorsult világunkban persze – számunkra normálisnak tekinthető keretek között – ezt kiegészítjük a technika által biztosított sokszínű csatornákkal. De nem szabadna elfelejteni, hogy a folyamatos, virtuális világban zajló „csoportkezelés” könnyű és gyors megoldást kínál érzelmi életünk felszínen tartásához. Amit aztán a valós életben is folytatunk. De az intimitás kialakulása akár barátságban, akár a szerelemben háborítatlan, nem publikus együttlét nélkül nem lehetséges. A határok kijelölésében pedig igenis nekünk is van felelősségünk.

8

Mert Te: (most) olvasó szerepben, aki nagy valószínűséggel egy közösségi oldalon keresztül navigáltál erre az oldalra… Tudatosan átgondoltad és/vagy ösztönösen kijelölted számodra hol vannak ezek a korlátok? Tudsz létezni offline üzemmódban akár egyedül is? Érezted már, hogy akkor sem vagy magányos? Megtapasztaltad már, milyen egy másik ember jelenlétében, közelségében le- és elcsendesedni? Ha igen, akkor Tari Annamária szerint (is) elég intim, elég jó az életed.

,