Folytatódnak a Budapesti Francia Intézet szabadtéri vetítései, idén a Corvintetőn!

Június 23-án, kedden indul a Budapesti Francia Intézet nyári filmvetítés-sorozata. Idén a Corvintető ad otthont a hat francia filmes estnek Francia tetőmozi (Cinéma français sur le toit/French Rooftop Cinema) címmel.

image004
A hat klasszikus, illetve friss francia film a thriller műfaján keresztül mutatja be kedd esténként, miért jó Alain Delonnal, Catherine Deneuve-vel, Xavier Dolannal vagy Mathieu Amalrickal együtt borzongani.

A válogatásból három film először kerül magyar közönség elé.

A sorozat René Clément Ragyogó napfény című filmjével indul, amelyben Alain Delont egyik legjobb alakításában látjuk. Az élő legenda egy másik, világsikerű filmjével is szerepel a programban: A medencéhez Romy Schneidert, egykori szerelmét kérte fel filmbeli partnerének. A 2014-es alkotások között szerepel André Téchiné legújabb filmje is, amelyben Catherine Deneuve újabb nagyszerű szerepben tűnik fel, ezúttal anyatigrisként harcolva a szélhámosokkal teli világban. A borzongás fogalmát a rendkívül tehetséges, kanadai Xavier Dolan Tom a farmon című pszichothrillerjében definiálja újra formabontó nyelvezetével és megdöbbentő történetével. A Franciaországban tavaly bemutatott filmek közül kettőt is a többszörös César-díjas Mathieu Amalric neve fémjelez: az általa rendezett Kék szoba mellett a Tökéletes szerelmi bűntény című filmben is a főszerepet alakítja, ez utóbbiban a magyar közönség számára is jól ismert Karin Viard oldalán.

Minden kedden, kapunyitás 19 órakor, filmkezdés 20.45-kor.
Minden film francia nyelven, angol felirattal látható.
Helyszín: Corvintető, Budapest VIII., Blaha Lujza tér 1-2.
Belépő: 600 Ft

A FUNZINE magazinnal együttműködésben.

Program:
Június 23.
Ragyogó napfény (Plein soleil)
René Clément, 1960, 115’
Sz.: Alain Delon, Marie Laforet, Maurice Ronet
Alain Delon a vonzó szélhámos szerepében hódít a napfényes Olaszországban. Hitchcocki borzongás, ahol a néző a gyilkos oldalán áll.

Június 30.
A férfi, akit túlságosan szerettek (L’homme qu’on aimait trop)
André Téchiné, 2014, 116’
Sz.: Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Adele Haenel
Egy minden hájjal megkent ügyvéd, az ügyvédbe szerelmes lány és kaszinótulajdonos anyjának története a francia Riviérán.

Július 7.
Tom a farmon (Tom a la ferme)
Xavier Dolan, 2014, 102’
Sz.: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal
Egy igazi pszichothriller, amelyben a főszereplő Tom a saját szexualitását elnyomó Francis szadista játékának célpontjává válik.

Július 14.
A medence (La Piscine)
Jacques Deray, 1969, 100’
Sz.: Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet
Jean-Paul és Marianne szerelmét egy rég nem látott barát zavarja meg. A két férfi között hamarosan gyilkos versengés kezdődik a nő kegyeiért.

Július 21.
Tökéletes szerelmi bűntény (L’amour est un crime parfait)
Jean-Marie Larrieu, Arnaud Larrieu, 2014, 115’
Sz.: Mathieu Amalric, Karin Viard, Maiwenn
Marc, az irodalomtanárrá lett sikertelen író egymás után szedi fel tanítványait mindaddig, amíg nem találkozik Annával, aki szeretne többet megtudni lánya eltűnéséről.

Július 28.
A kék szoba (La chambre bleue)
Mathieu Amalric, 2014, 76’
Sz.: Mathieu Amalric, Léa Drucker
Julien megszokott életét éli családjával, amikor egyik nap találkozik gyerekkori szerelmével, Estherrel. Viszonyt kezdenek, de csakhamar rejtélyes halálesetek zavarják meg szerelmüket.

Forrás: Budapesti Francia Intézet