„Balettművésznek lenni kuriózum” – Interjú Ánosi Gábor balettművésszel, a Bolero Balett alapító-tanárával

V.-Tóth Erika interjúja

Ánosi Gábor - Fotó: Siklódi Szilvia

Ánosi Gábor – Fotó: Siklódi Szilvia

Ánosi Gábor 2002-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola balettművész-szakán. 2002 és 2009 között a Deutsche Oper am Rhein szólistája, 2010-től a Magyar Fesztivál Balett tagja, 2011-től az Art Balett Százhalombatta társulatvezető balettmestere volt. 2009-től 2010-ig vendég balettmesterként tevékenykedett Düsseldorfban. 2014 óta a Bolero Balett alapító-tanára. Szerepelt többek között a Rómeó és Júlia (Mercutio, Benvolio), a Spartacus (Crassus),  a Szenivánéji álom (Puk), a Carmina Burána (főszerep), a Sacre du Printemps (főszerep), a Bolero, A diótörő (Orosz-tánc) és A hattyúk tava (Tarantella) balettekben. 1998-ban a Szent-Pölten-i balettversenyen 1., a 2001-ben Bécsben rendezett balettversenyen 3. helyezést ért el.

Virtuóz ugrás- és forgástechnikával rendelkező ún. demi karakter táncos, akinek kimagasló művészi tehetsége a szerepeiben is megnyilvánult. Eddigi pályája során olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Markó Iván, Vámos György, Maurice Bejart, Jiri Kylian, Matz Ek, John Neumeier, Hans van Manen, Heinz Spoerli, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Mesterei voltak Forgách József, Kováts Tibor és Havas Ferenc. Vendégszerepelt Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Portugáliában, Oroszországban és Kínában is.

– Pároddal, Borbély Katalinnal tavaly alapítottatok saját balettiskolát, ahol klasszikus és jazz-balettet, illetve amerikai sztepptáncot is oktattok. Szerinted csökkent-e az utóbbi években a klasszikus balett iránti érdeklődés az úgynevezett divattáncok erőteljesebb térhódítását követően?

Á. G.: – Igen, sajnos csökkent (főként a fiúk körében), de azon dolgozunk, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, és ezt a gyönyörű műfajt minél több emberrel megismertessük és megszerettessük. Szűk réteget érdekel igazán, viszont nagyon sok más táncnak is az alapja, sőt a sportban is elengedhetetlen (lásd: ritmikus gimnasztika, torna, műkorcsolya).

Ánosi Gábor - Fotó: Filip Veverka

Ánosi Gábor – Fotó: Filip Veverka

– Hány éves korban érdemes elkezdeni a balett tanulást, illetve felnőtt korban érdemes még belevágni? Melyik korosztályt várjátok tánciskolátokba?

Á. G.: – A táncot nem lehet elég korán kezdeni, én 4 évesen kezdtem, persze még csak heti egy-két alkalommal, de ez nagyon sokat segített, hogy 10 évesen bekerüljek a Balettintézetbe. Felnőtt korban is érdemes belevágni, még ha csak hobbi szinten is, hiszen a tánc szeretete kortalan. A Bolero Balettben 8 éves kortól várjuk a jelentkezőket, de 28 éves táncos-tanítványunk is van.

– Hogy látod, milyen presztízse van ma Magyarországon a balett műfajnak és magának egy balett táncosnak?

Á. G.: – Balettművésznek lenni kuriózum, az emberek mindig csodálják, ha ezt a hivatást választja valaki. Rövid, nagyon nehéz, de gyönyörű pálya a miénk. 10 évet kell tanulni azért, hogy utána 15 évig a színpadon csillogjunk és a karrierünk csúcsára érjünk. Aztán jöhet a tanítás, vagy a koreografálás.

Ánosi Gábor és Borbély Katalin - Fotó: Batár Bea

Ánosi Gábor és Borbély Katalin – Fotó: Batár Bea

– Június 21-én, vasárnap, az Újpesti Ady Endre Művelődési Központban lesz az első vizsgaelőadásotok. Bizet Carmenjét fogjátok bemutatni.  Miért pont erre a műre esett a választás?

Á. G.: – Táncoltam több koreográfus verzióját is, egy régi álmom volt, hogy ezt a darabot színpadra állítsam. A zene lendülete és temperamentuma olyan inspiráló hatással volt a páromra, Katira is, hogy nem volt kérdéses: ezt együtt meg kell csinálnunk. A dramaturgiát picit átírtuk, hogy a fiatalabbak számára is fogyaszthatóbb legyen, így a vége nem tragikus, de a történet drámaisága megmaradt.

–  Milyen szakmai terveid vannak a továbbiakban?

Á. G.: – Az elmúlt egy évben számos fellépésünk volt: részt vettünk többek között egy művészeti fesztiválon (amelyen növendékeink nagydíjat nyertek), önkormányzati rendezvényeken, valamint egy színházi előadásra is meghívást kaptunk. A célunk az, hogy a jövőben még ennél is több fellépési lehetőséget biztosítsunk tanítványaink számára. Emellett több korosztályban szeretnénk új csoportokat indítani. Végül, de nem utolsó sorban már a jövő évi záró előadással kapcsolatban is vannak ötleteink, de ez egyelőre maradjon titok. Mindenesetre idén magasra tettük magunknak a mércét.

Kíváncsian várjuk a bemutatót június 21-én, délelőtt 11 órakor az Újpesti Ady Endre Művelődési Központban!

Bolero Balett: https://www.facebook.com/bolerobalett?fref=ts