FRISS HAZAI – a Magyar Nemzeti Galéria és társintézményeinek programjai a Múzeumok Éjszakáján

2015. június 20., szombat 16:00 – 02:00

Magyar kreatívokat és kreatív magyarokat állít középpontba a Magyar Nemzeti Galéria a Múzeumok Éjszakáján. A Galéria „friss hazaival” tölti meg a múzeumot, olyanokkal, akikre joggal lehetünk büszkék nem csak itthon, de külföldön is. Fiatalok és megújítók, akik kultúránk mai alakítói, a jövőbeni hagyományaink jelenlegi szereplői, hírünk vivői a nagyvilágban. A Magyar Nemzeti Galéria a Múzeum Éjszakáján hazai fiatal tehetségeket, kortárs alkotókat, korunk meghatározó egyéniségeit hívja meg, hogy legyenek részesei az egész éjszakán át tartó, sokszínű program kavalkádnak.

Vajon mindig az a friss, ami új? Nem biztos. De, hogy ami friss, az mindig új inspirációt, új erőt, új ihletet ad, az biztos. Ezen az estén a Galéria kísérletet tesz arra, hogy a múzeum tereiben és kiállításaiban minden látogatónknak frissítő élményben legyen része. Ezen az éjszakán minden friss lesz, minden olyan lesz, amit még nem láttunk, nem hallottunk. Fiatal művészek, kreatív alkotók, újító szellemek, s természetesen, ha a régi művészekről beszélünk, akkor ők is, de friss megközelítésben.

A Múzeumok Éjszakáján idén először kiemelt tematikát is meghirdetettek a szervezők, Élő Erdély címmel. Az intézményben látható programok jelentős része így a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállításhoz is kapcsolódik.

A Magyar Nemzeti Galéria csaknem 40 programmal várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A hagyományokhoz híven kora délután, négy órakor gyerekprogrammal veszi kezdetét az Éjszaka, a legfiatalabbak a Garabonciás Gyermekegyüttes Állatmesék című előadását láthatják, ahol a fogyatékkal élő és egészséges gyermekek tolmácsolásában, a tánc és a  pantomim nyelvén elevenednek meg La Fontaine meséi. Ezt gyerekirodalmi sarok, kreatív kézműves műhely követi és a Crescendo együttes koncertjével zárulnak a gyerekprogramok.

A zenei programok 18 órakor kezdődnek a Friss Színpadon Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével, amelyet az Esti Kornél Akusztik koncertje jövet, majd Mellettünk címmel a Grecsó fivérek összművészeti estjét láthatja majd a közönség, de ezen az éjszakán fellép a Waldorf diákkórus is.

A Friss Arcok című programon ismert hazai szereplőkkel és sikeres magyar úttörőkkel beszélgetnek szakértőink. A képzőművészetről Oltai Kata, a dizájnról Winkler Nóra, a tehetséggondozásról Veiszer Alinda, a filmről pedig Rieger Johanna faggatja a meghívott vendégeket. Az egyes szekciók vendégei közt itt lesz Nemes Jeles László rendező, az idei Cannes-i fesztivál kétszeres díjazottja (Saul fia), a Borsos Lőrinc alkotópáros, Salát Zalán Péter, a többszörös nemzetközi dizájn díjas MúzeumCafé művészeti vezetője és Balogh Rodrigó színész is.

A Múzeumok Éjszakáján a Galériába látogatók három filmet is megtekinthetnek: a közösségi finanszírozásban készült, 17 zenekart felvonultató Balaton Method című alkotás mellett, az erdélyi kiállítás kapcsán A zsögödi gazda és a Szerelempatak című filmet (a 25. trieszti filmfesztivál legjobb dokumentumfilmje). Akik a múzeum állandó és időszaki kiállításira kíváncsiak, azok tárlatvezető kalauzolásával is megnézhetik a Galéria tárlatait, összesen 16 vezetés indul – köztük több angol nyelven – ezen az éjszakán, így Friss szemmel fedezhetik fel az érdeklődők a gyűjteményt.

A látogatók a Fröccsteraszon pihenhetik ki fáradalmaikat, a Gasztrosarokban pedig erdélyi ízeket kóstolhatnak az ínyencek, a Frissítés című workshoppban pedig a kézügyességét teheti próbára minden vállalkozó kedvű látogató.

A részletes program itt található: http://www.mng.hu//programnaptar#2015-06-20

A Magyar Nemzeti Galéria nyereményjátékot is hirdet azoknak, akik online előre váltják meg jegyüket Múzeumok Éjszakájára a jegymester.hu oldalon. A főnyeremény 1 db 5 alkalmas Múzeum+ bérlet, valamint további 2 db páros belépő egy Borszerda vagy egy Múzeum+ programra. Sorsolás: 2015. június 25-én. Jegyvásárlás és a játék feltételei: http://www.jegymester.hu/hun/Production/170017/Muzeumok-ejszakaja

A Magyar Nemzeti Galéria társintézményei is színes programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum idei programja Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállítás tematikájához illeszkedik. Fellép az Atma Sound együttes és a Shirayan Vajramutthí Harcművészeti Csoport, valamint a Juhász Gábor és Szalay Péter duó. A Sivasakti Kalánanda Táncszínház előadásában Indiai klasszikus, kortárs és néptánc koreográfiákat láthatnak az érdeklődők, de ezen az éjszakán a Korai Öröm is koncertet ad a múzeumban. A színes programok mellett egész este Teasarok, Indiai saláták és az ELTE Konfuciusz Intézet szervezésében kézművesedés és Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállítás várja a vendégeket.
http://hoppmuseum.hu/

A Vasarely Múzeum Zene szemeinknek – látvány füleinknek című programjával várja a látogatókat ezen az éjszakán. Lehet-e egy színskála műalkotás? Vagy attól lesz azzá, hogy optikai illúzióval játszik? Fedezze fel Vasarely színhasználatát, a különböző színárnyalatokat, és azt, hogy ez hogyan kapcsolódik a hangskálához és az egyes zeneművekhez. Az idei múzeumok éjszakáján azt is megtudhatja a múzeumban, hogy melyik Vasarely művet inspirálta Johann Sebastian Bach!
www.vasarely.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes programját a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhetik el. A budapesti programok a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámában is olvashatók.

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy egyes intézmények a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötik a belépést.

Forrás: Szépművészeti Múzeum
,