Nem csak felnőtteknek! – Trabant-emblémás sütik és pizsamabuli a Múzeumok Éjszakáján

Számos különleges gyerekprogram várja a legfiatalabbakat a Múzeumok Éjszakáján. A késő éjszakáig tartó programok mellett egyre több múzeum szervez különleges rendezvényeket a gyerekeknek az ország legnagyobb kulturális eseményének napján. Így nem csak a felnőttek, hanem a legkisebbek is részesei lehetnek a különleges múzeumi kalandnak, ők is megismerhetik, hogy milyen az, amikor más arcát mutatva kitárja kapuit egy hétköznapokban kevésbé izgalmasnak tűnő gyűjtemény.

Muzej_datum_2015

A Múzeumok Éjszakája hivatalos programjai 18 órakor kezdődnek, de a gyerekeknek szóló programokat ennél korábbra szervezték az intézmények, van olyan múzeum, ahol már délelőtt 10 óráról várják a gyerekeket, de délután négy órától a helyszínek nagy részén zajlik majd valamilyen, a legifjabb generációt becsalogató program. Egyebek mellett kézműves foglakozással, színházi előadással, koncerttel várják a gyerekeket, de a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pl. Édes kis Trabantom címmel sütemény formájában örökítik meg a világhíres kisautó emblémáját, a Magyar Nemzeti Múzeumban pedig pizsamabulira, mumusmustrára és a rossz álmok elleni lézer-harcra hívják a gyerekeket.

A Magyar Nemzeti Galériában a Garabonciás Gyermekegyüttes Állatmesék című előadását láthatják fogyatékkal élő és egészséges gyermekek tolmácsolásában, ahol a tánc és a pantomim nyelvén elevenednek meg La Fontaine meséi. A Csodák PalotájábanRázós kísérleteket” végezhetnek a gyerekek, a műemléki játékok titkaira pedig az Állatkert Holnemvolt-parkjában derül fény. A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban gyerekjóga lesz, a Magyar Természettudományi Múzeumban kalandtúrákat szervez, de az Országos Meteorológiai Szolgálat is kínál gyerekprogramokat ezen a napon. Az MTVA Látogatóközpontjában a televízióból ismert mesefigurák, Süsü és a Tévé Maci kelnek életre.

A Múzeumok Éjszakáján 6 éves kor alatt ingyenes a belépés, de a fölött is csak 600 forintba kerül a gyerekeknek a minden helyszínre érvényes karszalag.

A múzeumok zöme év közben is számos múzeumpedagógiai programmal és gyerekeknek szóló rendezvénnyel csábítja a legfiatalabbakat a múzeumba. A statisztikák szerint az évente a múzeumokba jegyet váltó több mint 8,5 millió látogató csaknem egyharmada diák, vagy annál fiatalabb gyermek.

Országszerte több mint 400 intézmény csaknem 2000 programot kínál az idei, június 20-ára meghirdetett Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül fókuszba. A látogatók ezen az éjszakán nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, könyvtár, levéltár, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tizenharmadik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes programját a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhetik el. A budapesti programok a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámában is olvashatók.

Múzeumok Éjszakája - 2015. június 20.

Forrás: Preport PR
, ,