A nagybányai mester újrafelfedezése – A legnagyobb magyarországi Nagybánya művészete kiállítás mellett korszakos jelentőségű kötet foglalja össze Thorma János munkásságát

A közeljövőben a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban nyílik meg az az állandó kiállítás, amely méltó színteret ad a nagybányai művésztelep világát bemutató legnagyobb magyarországi kiállításnak. A tárlatban kiemelt helyet foglalnak majd el a múzeumnak nevet adó művész-tanár alkotásai. Mindez azután válik lehetségessé, hogy az egykor a román Securitate zaklatásai elől menekülő erdélyi házaspár nemrég hatalmas értékű adományt nyújtott a kiskunsági múzeumnak. Az adományozók kollekcióját és a Thorma János műveit összegző két kötetet júniusban mutatják be Magyarországon és Európa több országában.

Thorma könyvBay album

Az 1870-ben Kiskunhalason született Thorma János neve nemcsak a monumentális Talpra magyar! vagy a baljós fény-árny ábrázolásával a szabadságharc elbukásának drámai hangulatát hűen tükröző Aradi vértanúk című festménye révén ismert. Miután szülei a századforduló előtt Erdélybe, Nagybányára költöztek, a már diákkorában is tehetségesnek mutatkozó alkotó később itt lett a világszerte ismert művésztelep egyik alapítója, majd évtizedeken át az egyik tanára, ügyvivője. Thorma János már fiatalon nemzetközileg ismertté vált: gyönyörű korai szecessziós, majd naturista művei közül több nemzetközi díjat is elnyert (1893-ban a Párizsi Szalon Elismerő Oklevelét, később a Saint Louis-i Világkiállítás és a müncheni Glaspalastban aranyérmét). Olyan nagynevű festők barátja és pályatársa volt, mint például Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla vagy Czóbel Béla, Szőnyi István, Ziffer Sándor.

A nevét és több festményét (például a méreteiben is nagyszabású Talpra magyar!-t) őrző kiskunhalasi múzeum az utóbbi években nemcsak könyvben és kiállítás-sorozatban állított emléket a művésznek, hanem komoly erőfeszítéseket tett a Thorma művészetét reprezentáló alkotások összegyűjtésére, számbavételére. Ebben döntő jelentőségű mozzanat volt 2013-ban az erdélyi születésű Bay-házaspárral kötött adományozási megállapodás. Dr. Bay Miklós és felesége dr. Bay Éva egy csaknem félmilliárdos eszmei értékű gyűjteményt ajánlott fel a múzeumnak – a kollekció jelentős részben Thorma-festményeket is magába foglal. A Bay-házaspár és a múzeumot működtető önkormányzat közti adományozási szerződés egyik kritériuma, hogy az intézményben építészeti és műszaki szempontból is méltó helyszínt kell teremteni a rendkívüli művészettörténeti jelentőségű anyag bemutatására legkésőbb 2016 végéig. A múzeum Dóka József kiskunhalasi építészmérnök munkája révén már el is készíttette az engedélyes terveket; a mintegy 200 millió forintos múzeumbővítési beruházás várhatóan a közeljövőben megkezdődik, állami és önkormányzati finanszírozásban. A Bay-házaspár egyébként az 1980-as években kényszerült emigrálni Erdélyből, miután a Securitate, a Ceausescu-rezsim titkosszolgálatának hiábavaló beszervezési kísérletei után folyamatossá váltak az ellenük irányuló zaklatások.

Az adományozással a kiskunhalasi múzeumban lesz látható a nagybányai művésztelep világát és alkotásait bemutató legnagyobb magyarországi állandó kiállítás. Az utóbbi évek kutatásai és a Bay-házaspár gesztusa révén háromszor annyi Thorma-képről van tudomásunk, mint korábban: 540-nél is több festményről tudunk, amelyek közül 320 mára legalább reprodukción ismert vagy megvan múzeumban, magántulajdonban – érzékelteti a Thorma-életmű jelentőségét Szakál Aurél.

A múzeumigazgató egyben bejelentette: június 10-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be a Büki Barbara és Kovács Zita művészettörténész szerzőpáros Thorma János és Bay-gyűjtemény című köteteit, amelyek tartalmazzák a Thorma életmű összes ismert alkotását és a Bay-gyűjtemény 222 műtárgyát. A helyszínválasztás tudatos: Thorma többször is megörökítette a Petőfi Irodalmi Múzeum épületét (régen Károlyi palota) és az intézmény névadóját a Talpra magyar! című festményen. Az 542 tételből 220 nagy, színes reprodukció és 100 kis festmény fénykép lesz látható a három nyelven írott kötetben, amit idén Budapest és Kiskunhalas mellett Münchenben és Erdélyben is ünnepélyes keretek között mutatnak majd be.

Thorma János a magyar kultúrtörténet egyik fontos alakja, mostani újrafelfedezéséhez nagyban hozzájárul a Bay-házaspár adományozása. Az ismert Thorma-képek számának növekedése és a kötetben való megjelentetése komoly művészettörténeti, tudományos teljesítmény – értékelt Szakál Aurél.

Kovács Zita – Büki Barbara: Thorma János

A 320 oldalas kiadványban, mintegy 220 színes reprodukció, egy 542 tételes festményjegyzék (többségénél kis kép a festményről) és Thorma János élete képekben írás található. A három nyelvű (magyar, angol, német) könyv szerzői Kovács Zita és Büki Barbara.

Kiadó: Thorma János Múzeum, Halasi Múzeum Alapítvány, Kiskunhalas.

Büki Barbara – Kovács Zita: Bay-gyűjtemény

A Bay házaspár 222 darabból álló gyűjteményét ismerhetjük meg a könyvből. A gyűjtemény nagybányai festményekből, 20. század második feléből származó festményekből, illetve 20. századi kisplasztikákból áll. A könyv szerzői Büki Barbara és Kovács Zita. A kiadvány 320 oldalas, több mint 220 képpel.

Kiadó: Kiskunhalas Város Önkormányzata, Kiskunhalas.

Forrás: Schneider Kommunikáció
,