A tizedik éjszaka múzeumokkal…

Esztergom és Párkány múzeumai, galériái és egyéb kiállítóhelyei idén tizedik alkalommal várják az éjjel sem pihenő látogatókat június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján.

A centenáriumi éjszaka a megújulás jegyében számos újdonságot kínál: a felújított Vármúzeum kiállítótereiben egy időn és téren átívelő kalandjáték keretében ismét életre kel a történelem, a Balassa Múzeum és a Duna Múzeum új látványtáraiban pedig – rövid előadásokkal, restaurátor-titkokkal együtt – feltárul a múzeumi tárgyak különleges világa. Idén először csatlakozik a programhoz a Kákonyi Asztrik Galéria és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Régészeti Tanszéke és a Krea Alkotók Boltja, de a jól ismert helyszínek is új arcukat mutatják majd.

A Bánhidy Galéria a Balassa Iskola épületében egy esztergomi gyűjtő fényképezőgép-gyűjteményéből mutat be válogatást, Bánffy Farkas pedig Orbán Balázs fotográfiáiról beszél az országos Múzeumok Éjszakája programsorozat Erdély-tematikájához csatlakozva. A Babits Mihály Emlékházban egy izgalmas kaland szálait fejthetik fel a látogatók a hagyatékokból előkerült levéltöredékek, filmek, képek, valamint versek segítségével. A Főszékesegyházi Kincstár eddig kevésbé ismert oldaláról mutatkozik be: beszélgetős műsorain keresztül bepillantást enged a főszékesegyház életének egy-egy kiemelkedő pillanatába, közben pedig zenei produkciók teszik hangulatossá az éjszakát. A Duna Múzeum – látványtára mellett – testi-lelki megújuláshoz segítő programokat kínál: míg a gyerekek mind az öt érzékszervüket próbára tehetik, addig a felnőttek az időszaki kiállítótérben Pilates-tornával szépülhetnek, a pihenőszobában lazíthatnak vagy gyógynövényekkel frissülhetnek fel. A Dzsámi többek között rendhagyó tárlatvezetéssel, felnőtteknek szóló múzeumpedagógiai programmal és tánctanítással várja közönségét. A Keresztény Múzeumban 17 órakor nyílik Hajnal Gabriella kárpitművész kiállítása, majd Szűz Mária és az égitestek címmel tematikus tárlatvezetésen is részt vehetnek az érdeklődők. A MNL Komárom-Esztergom megyei Levéltára első világháborús tárlatához kapcsolódva szervez kalandos kincskereső játékot a gyerekeknek, a kiállítást tárlatvezetéssel mutatják be, és korabeli katonadalok is felcsendülnek majd.

A Kaleidoszkóp Ház kreatív kézműves foglalkozásokkal lámpaszobor-kiállítással és Lyukkamera workshoppal indítja a délutánt, és Jóvilágvan Minimál akusztikus koncerttel zárja az éjszakát. A Prímás Pince több kiállítással és természetfotó, illetve digiráma-vetítéssel, a Szent Adalbert Központ pedig vezetett sétával és Nyáry Éva festőművész zománcképeivel várja az éjszakai látogatókat. A Tár-Lak Szalonban a Napút Alapítvány szervezte művészeti műhelyben alkothatnak kicsik és nagyok, a Zsibogó Régiségboltban idén az üvegtárgyak kapnak kiemelt figyelmet. A Geoda interaktív ásvány- és őslény kiállítás is éjfélig fogadja az érdeklődőket.

A sok esztergomi program mellett Párkányba is érdemes lesz átsétálni: a Városi Múzeumban az állandó kiállítások mellett három időszaki tárlat is látogatható, lesz kézműves utca, tárogató-muzsika és keleti táncok, a Barta Gyula Galériában pedig száraztésztából készült műalkotásokban gyönyörködhetnek.

A Múzeumok Éjszakája Esztergom – Párkány idei kísérőrendezvénye a Meseösvény családi program az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány szervezésében. A Várszínház déli oldalán 16 és 20 óra között a mesehősök feladatokkal, próbatételekkel várják a családokat.

A rendezvényre idén is közös jegy váltható, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatán való utazásra jogosít.

Az éjszakai program teljességéhez és a jó hangulat megőrzéséhez vendéglátó- és szálláshelyek akciói is hozzájárulnak: Dzsámi Kávézó június 20-án 18:00 órától 21-én 20:00 óráig a Múzeumok Éjszakája jeggyel rendelkező vendégeinek 5 % kedvezményt ajánl fel, a Prímás Pince és a Múzeumkert Étterem pedig egész hétvégén 10 % kedvezményt biztosít. A távolabbról érkezőknek a Decsi Panzió és a Szent Kristóf Panzió kínál kedvezményes szálláslehetőséget.

További információ és részletes program a résztvevő múzeumok honlapján és a www.muzej.hu oldalon.

Forrás: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
,