„Én-ismeretből fikció” – A Magvető Kiadó Ünnepi könyvhétre megjelenő köteteinek premierje a Radnóti Színházban

Szerkesztő: Tóth Judit Nikoletta

Két évtizede minden évben a Radnóti Színház ad otthont a Magvető Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő új köteteinek bemutatásához. Olyan könyvpremier ez, ahol a már ismert kortárs íróink mellett az első kötetes fiatal írók, költők műveit – a színház színművészeinek aktív közreműködésével – úgy ismerheti meg a közönség, hogy egy egész estés irodalmi, zenei műsor nem csak bevezeti őket a művek hangulatiságába, a keletkezés motiválásába, és a művek  dedikáltathatóak is a szerzőkkel.

Nem kell ismernünk személyesen egy írót ahhoz hogy maradéktalanul élvezzük és beépítsük életünkbe az általa megírt szépirodalmi művet. De a szerzők sokoldalúsága, magán- és művészemberként is bizonyított tájékozottsága és tehetsége, letisztult személyisége és értékrendje, a minőségi és időtálló kultúra közvetítésének biztosításához nélkülözhetetlen.

A Kiadó munkatársai – és olvasótábora – pár hónappal ezelőtt búcsúztatták Morcsányi Gézát a vezetői székből. De a Magvetőtől már régen megszokott minőségi kiadványok folyamatos megjelentetéséhez a két igazgató együtt biztosít hátteret ebben az átmeneti időszakban is, hiszen felelős szerkesztőként már Nyáry Krisztiánt, de a megjelenések eldöntéséért még az előző igazgatót jegyzik a könyvek. A 2015. évi Könyvhétre meghívott szerzőket az est folyamán Bálint András (színművész) és Szegő János (szerkesztő) szólította meg. Míg a színpadon az előző igazgatót is köszöntötték, addig a utóda a közönség soraiból figyelte az eseményeket. A beszélgetések és a szépirodalmi művek felolvasása között Fenyvesi Márton gitáron, Dés András ütőhangszereken közreműködött.

A kortárs magyar nyelvű irodalom igen jelentős írói csoportjának biztosít megjelenési lehetőséget ebben az évben is a Kiadó. A meghívott vendégek között nem csak már több kötetes népszerű írók, de első könyves szerzők, és határon túli alkotók is helyet kaptak. A szerzők szinte kivétel nélkül a szó legtisztább értelmében emberi oldalukról is bemutatkoztak olvasóiknak. Hiszen az általuk végzett alkotói munka során keletkezett fiktív történetek minden esetben megélt élményeikből, az őket foglalkoztató körülményekből, de alap esetben is személyiségükből és írói vénájukból is született.

A kétszer másfél órás megszerkesztett mégis kötetlen beszélgetésen részt vett: Danyi Zoltán, Esterházy Péter, Kenedi János, Kiss Noémi, Kollár-Klemencz László, Krusovszky Dénes, Marno János, Nádasdy Ádám, Potozky László, Sirbik Attila, Spiró György, Szvoren Edina is.

A Radnóti Színház színművészei közül Rakovszky Zsuzsa, Kenedi János és Pilinszky János műveiből Szávai Viktória és Gazsó György olvasott fel.

A 20. Radnóti Színházban megrendezett Magvetős est is bőven tartogatott meglepetéseket és továbbgondolandókat úgy is, hogy a közönség a köteteket még csak most ismerheti meg teljes valójában. Nem kell ismernünk személyesen egy írót ahhoz hogy maradéktalanul élvezzük és beépítsük életünkbe az általa megírt szépirodalmi művet. De a szerzők sokoldalúsága, magán- és művészemberként is bizonyított tájékozottsága és tehetsége, letisztult személyisége, értékrendje, és nem utolsó sorban a szeretet, a minőségi és időtálló kultúra közvetítésének biztosításához nélkülözhetetlen. A kortárs magyar irodalom képviselőivel folytatott beszélgetések közvetlen és természetes hangulata, az elhangzott művek részletei ebben a pár órában is garantálták azt, hogy 2015-ben is érdemes lesz Magvetős köteteket olvasni a szépirodalom híveinek.

A Kiadó gondozásában a 2015. évi Ünnepi Könyvhétre megjelent és azt est folyamán bemutatott új kortárs kötetek:

Danyi Zoltán: A dögeltakarító
Kenedi János: Hálózati munkára nem alkalmas. K. belügyi iratfelmérő újabb jelentései
Kiss Noémi: Sovány angyalok
Kollár-Klemencz László: Miért távolodnak a dolgok?
Krusovszky Dénes: Elégiazaj
Marno János: Hideghullám
Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
Potozky László: Éles
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan
Sirbik Attila: St. Euphemia – ÜKH 2015
Spiró György: Diavolina
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra