A 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem a POSZT OFF programjában

1865-ben nyitotta meg kapuit a Pesti Színészeti Tanoda, az SZFE jogelődje. Az évforduló kapcsán egész éven át tart a 150. évforduló ünneplése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF programjában az SZFE150 blokk igazi csemegéket kínál – a színházi előadások mellett koncertek és érdekes kiállítások is várják az érdeklődőket.

A Pécsi Országos Színházi Találkozón 5 napon át találkozhatnak az érdeklődők az egyetem hallgatóinak és tanárainak munkáival. Bár az épületek, korok, elnevezések változtak a 150 év folyamán, de a módszerek, az eszközök, az eredmények továbbadása ugyanazokat az értékeket követi – ezt kívánja bemutatni a POSZT OFF  SZFE150 blokk.

Az SZFE150 program részeként látható lesz az Ódry színpad idei évadának öt népszerű előadása. A Nincstelenek Máté Gábor rendezésében szabálytalan adaptáció Borbély Szilárd megrázó erejű könyvéből, amely egy elzárt szatmári kisfalu helyszíneit és figuráit mutatja be a harmadéves színművészosztály növendékeivel. A Homokember c. romantikus darabban Szász János rendezésében a harmadéves bábszínész szakos hallgatók egy különleges előadást hoztak létre, mely az álomszerűséget elszórt szürreális jegyekkel és a fizikai színház eszközeivel keveri. Az Athéni Timon c. előadásban William Shakespeare művét Hegedűs D. Géza főszereplésével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében és Vecsei Miklós Hasi újrafordításában láthatjuk. A diplomadarabban az idén osztály fiúcsapata mellett a negyedévesek, valamint Mátyássy Szabolcs, Kovács Adrián és Lányi Kristóf zenészek, zeneszerzők lépnek színre. Az Iphigeneia A-tól T-ig Szenteczki Zita harmadéves hallgató rendezése két Euripidész darab felhasználásával, Nagy Zsolt és Terhes Sándor főszereplésével. Hol vannak a görög mitológia nagy hősei? A darab leszámol a közhelyekkel és megkérdőjelezi a megkérdőjelezhetetlent. Az Alszanak a halak, Jens Raschke 2012-es, az elmúlás kérdését boncolgató monodrámája, Szilágyi Bálint harmadéves hallgató rendezésében először látható Magyarországon.

Az előadások mellett koncertek, verses estek, további vizsgamunkák, és bemutató óra is várja mindazokat, akik szeretnének bepillantani a nagy múltú intézmény jelenébe.
A fesztivál alatt végig látható lesz a „150 év – 150 arc” című fotókiállítás, mely az egyetem archívumában őrzött érdekességeket mutatja be, előadásfotók, tablóképek, portrék a színészóriások ifjúkorából.

Legalább ilyen érdekesnek ígérkezik a „150 év ruhái kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás jelmezeiből”c. jelmezkiállítás. A Művészetek és Irodalom Házában nyíló kiállításon látható lesz Tolnay Klári gyöngyös ruhájától Kaszás Attila kabátján át Für Anikó kosztümjéig át számos páratlan ruhadarab. A kiállítást Gálffi László, az Örkény Színház színművésze nyitja meg, s a „POSzT IT! – fókuszban a színházi háttérszakmák” programsorozat részeként lesz látható június 6-10-ig.

Az SZFE150 programok helyszínei a Zsolnay Kulturális Negyed – JESZ, A Csontváry Múzeum és az E78.

Részletes program:
JÚNIUS 7. „VERS”
Színház tér 16.30
Versek. Petri György, Danyiil Harmsz – a harmadéves színművészhallgatók produkciója

JÚNIUS 8. „ZENE”
Csontváry Múzeum  17.00
Cseh Tamás Frontátvonulás – Pesti mese hangszerekre és három elutazóra. A Miskolci Nemzeti Színház és az SZFE ötödéves hallgatóinak közös produkciója.
JESZ 20.00
Nincstelenek – a negyedéves színművész osztály előadása Máté Gábor rendezésében. Szabálytalan adaptáció Borbély Szilárd művéből.

JÚNIUS 9. „BÁBOSOK”
CSONTVÁRY MÚZEUM 18.00
Raschke: Alszanak a halak? – monodráma az élet kicsi, nagy és utolsó kérdéseiről. Szilágyi Bálint harmadéves bábrendező hallgató előadása. (ov. Csizmadia Tibor, Csató Kata)
Jette: Prohászka Fanni /Látvány: Molnár Anna/ Rendezőasszisztens: Bacsó Borbála
JESZ 20.00
Homokember – álomjátékok E. T. A. Hoffmann novellája nyomán.  A harmadéves bábszínész osztály különleges hangulatú előadása Szász János rendezésében.
CSONTVÁRY MÚZEUM 21.45
Örkény István: Bolygómagyar – Varsányi Péter harmadéves bábrendező hallgató előadása
Szereplők: Tóth Mátyás, Csiby Gergely, Horváth Márk, Pájer Alma (ov. Csizmadia Tibor, Csató Kata)
CSONTVÁRY MÚZEUM 22.00
Sárkány Lee – Lázár Helga harmadéves bábrendező hallgató előadása
Szereplők: Horváth Márk, Nagy Petra, Szegedi Tamás, Barna Zsombor, Bánky Sára, Vitányi-Juhász István (ov. Csizmadia Tibor, Csató Kata)

JÚNIUS 10. „RITMUS”
CSONTVÁRY MÚZEUM 16.00
Weöres Sándor – Kovács Adrián: Madárka sír, madárka örül – Zoltán Áron és Zsigmond Emőke végzős hallgatók zenés verses estje Weöres Sándor I. és III. szimfóniája nyomán, a zongoránál Kovács Adrián.
CSONTVÁRY MÚZEUM 18.00
Bemutató óra – Keresztmetszet az I. éves zenés színész osztály beszéd- és zenésmesterség vizsgájából.  Magyar népdalok, Kodály Zoltán: Biciniumok és Dzsajadéva: Gíta Góvinda (o.v. Novák Eszter, Selmeczi György)

JÚNIUS 12. „DRÁMA”
Csontváry Múzeum 18.00
Iphigeneia A-tól T-ig – Euripidész műveinek felhasználásával, Szenteczki Zita harmadéves színházrendező szakos hallgató vizsgaelőadása (ov. Csizmadia Tibor, Csató Kata)
Szereplők: Terhes Sándor, Nagy Zsolt, Nyakó Júlia, Piti Emőke, Baki Dániel
Dramaturg: Bíró Bence/ Látvány: Juhász Nóra/ Zene: Tarr Bernadett/ Irodalmi konzultáns: Karsai György/ Rendezőasszisztens: Magyar György
E78 20.00
Athéni Timon – William Shakespeare művét Hegedűs D. Géza főszereplésével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében és Vecsei Miklós Hasi újrafordításában láthatjuk. A diplomadarabban az idén végzős Marton-Hegedűs-Forgács osztály fiúcsapata mellett a Bagossy-Pelsőczi-Rába osztály négy tagja, valamint Mátyássy Szabolcs, Kovács Adrián és Lányi Kristóf zenészek, zeneszerzők lépnek színre.

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem
, , ,