Csaknem 100 program a III. Csabai Nyár fesztiválon

Hetven nap alatt 96 rendezvénnyel várja a látogatókat június 19. és augusztus 29. között Békéscsabán a III. Csabai Nyár elnevezésű fesztivál. Ezek közül 68 ingyen látogatható – hangzott el a programsorozat beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön, a békési megyeszékhelyen.

Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere Magyarország leghosszabb egybefüggő fesztiváljának nevezte a Csabai Nyár programsorozatot, amely szavai szerint gazdag választékával „kulturális svédasztalt” kínál az érdeklődőknek.

Kiemelte: fontosnak tartja, hogy a kultúra mellett a sport is szerepet kap, hétfőnként ugyanis különböző sportágak mutatkoznak be. Hozzátette, hogy a programokat három helyszínen, a Fő téren, a Városháza udvarán és az Ibsen-udvarban rendezik meg.

Bíró Csaba, az önkormányzat Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottságának elnöke elárulta: idén is keresik, hogy melyik torta viselje augusztus 20-án a Munkácsy-torta címet; ezúttal nemcsak békéscsabai, hanem más Békés megyei cukrászok jelentkezését is várják a felhívásra.

A fesztivált június 19-én a háromnapos XVI. Nemzetközi Bábfesztivál nyitja meg, amelyre kilenc magyar és öt külföldi társulatot várnak – mondta Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója. Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója közölte: a két hónap alatt 32 színházi előadást mutatnak be, amelyek egyharmada ingyenes lesz. „Békéscsabára érdemes eljönni, és érdemes itt maradni, mert itt minden nap történik valami” – fogalmazott.

Martyin Emília, a Munkácsy Múzeum tudományos osztályvezetője kifejtette: a nyáron négy időszaki tárlatot nyitnak meg, így például Mladonyiczky Béla szobrászművész emlékkiállítását, és július második felében bemutatják a Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep alkotóinak munkáit is. Június 20-án a ’60-as, ’70-es évek jegyében szervezik meg a múzeumok éjszakáját – tette hozzá.

Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár vezetője elmondta, hogy június 27-én megrendezik a könyvtárak éjszakáját is, amelyen mindig egy ország kultúráját, művészetét mutatják be. Idén Franciaország a főszereplő, Réz András esztéta beszél a francia filmekről, és lesz egy rendezvény Munkácsy Párizsban címmel, amely összeköti Békéscsabát a francia fővárossal – fogalmazott.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta: hétfőnként a komolyzenét, csütörtökönként a musicaleket helyezik a középpontba, szombat esténként pedig Kultmozi-vetítéseket szerveznek.

A III. Csabai Nyáron fellép mások mellett Tompos Kátya és Hrutka Róbert, Für Anikó, Herczku Ágnes, Détár Enikő, az ExperiDance és a 100 tagú Cigányzenekar szólistái, előadják Szabó Magda Abigél című művét, a budapesti József Attila Színház előadásában a Helyet az Ifjúságnak című zenés komédiát, továbbá a Made in Hungária című musical is látható lesz a Kisvárdai Várszínház DoktroRock Színtársulatának feldolgozásában.

A hetvennapos rendezvénysorozatot augusztus 29-én a Békés megyei Szimfonikus Zenekar nyárbúcsúztató szabadtéri koncertje zárja.

Forrás: MTI