Jákób csillaga – Szunyogh Szabolcs könyvbemutatója

Szunyogh Szabolcs Jákób csillaga Zsidóság – vallás, hagyomány, kultúra című könyvének bemutatója 2015. június 2-án, kedden 17 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

JakobKESZ-jpegA könyvet Gyekiczki András jogász, szociológus mutatja be. A szerzővel Dési János, a Klubrádió szerkesztője beszélget. Házigazda Kőrössi P. József.

A zsidókról eddig tankönyveink csak a holokauszt kapcsán írtak valamennyit. A magyar történelemben játszott szerepükről, kultúrájukról, vallásukról, etikájukról, humorukról semmit. Másféleképpen felnövő új nemzedéket szeretnénk, amely reálisabban értékeli a világot? Amely nem esik téveszmék áldozatául? Amely ki tudja használni az együttműködés és az egymástól való kölcsönös tanulás lehetőségét?

Ez a könyv ebben szeretne segíteni. Bemutatja a zsidó vallást, az ünnepeket, a szokásokat, az életvitelt, a kóserság törvényeit, a zsidóság szent könyveit, külföldi és hazai történelmét, fontosabb magyarországi műemlékeit, a legismertebb antiszemita vádakat, kiindulópontjaikat, következményeiket és cáfolataikat, a zsidósággal kapcsolatos legfontosabb történelmi személyiségeket, és képet rajzol Izrael Állam életéről is. Részletesen szól a zsidó kultúra és életmód értékeiről. Bemutatja a nők tiszteletét a zsidó közösségekben, a zsidó vallásjog demokratikus szerkezetét, a zsidó vallás racionális probléma megközelítését, emberközpontú moralitását, a kultúra iránti nyitottságot, a zsidó nevelést, valamint a zsidó humort, amely még a legnehezebb helyzetekben is meg tudja nevettetni az embereket.

A szerző a bemutató után dedikálja a könyvét.

Forrás: Kossuth Kiadó