A Meseautótól a Merkurig – A hazai gépjármű-kereskedelem története

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztőségének együttműködésében, az Autós Nagykoalíció támogatásával 2015. június 4. és szeptember 27. között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1036 Budapest, Korona tér 1.) lesz látható A Meseautótól a Merkurig című időszaki kiállítás, amely 1900-tól 1989-ig mutatja be a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját.

Meghívó_A_Meseautótól_a_Merkurig_2015_06_04_001A kiállítás szakmai kurátora Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész, a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztője, az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán szervezett veterán gépjármű-restaurátor szakmérnöki képzés óraadó tanára, a University of Leicester, School of Museum Studies PhD hallgatója.

A kiállításon 23 tabló segítségével mutatjuk be a hazai gépjármű-kereskedelem múltját a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Feltárul egy érdekes, izgalmas szakma múltja. Szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentelünk az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.

Az installációk között a GoTrabiGo csapata által adományozott Trabant jelenti a fő érdekességet. Az autóba be lehet ülni, így a szülők, nagyszülők megmutathatják gyerekeiknek, unokájuknak egykor milyen járművel közlekedett az ország.

Egy Klíma I kútoszlop, kiegészítő tárgyak és néhány tabló segítségével bemutatjuk a benzinkutak hazai históriáját.

A Maróti Gyűjteménytől kölcsönkapott Berva, Danuvia motorok, továbbá korabeli játékok, rádiók és más műszaki eszközök, illetve fényképek segítségével felidézzük az Állami Áruházak hangulatát.

Két installáció foglalkozik azzal, hogyan nézett ki egy autókereskedés az 1920-as években, illetve milyen volt a Merkur átadótelep légköre.

A kiállításon tablók, installációk, múzeumpedagógiai játékok kapnak helyet. A tárlat ideje alatt előadásokra is sor kerül, ill. klasszikus járművekkel foglalkozó klubok tagjainak is látogatást szervezünk.

MKVM, időszaki kiállítás, 2015. június 4. – szeptember 27.
Megnyitó: 2015. június 3., szerda, 17 óra
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum