Bridging Europe: Ausztria a fókuszban a Müpa és a BFZ közös fesztiválján

Szeptemberben harmadik alkalommal rendezi meg a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált. A fókuszban ezúttal Ausztria áll. A programban a BFZ koncertjei mellett helyet kap a Soap&Skin (with Ensemble), a Wolfgang Muthspiel Trio, a WüdaraMusi, Madame Baheux, Gloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukciója, irodalmi est, valamint filmvetítések is.

Európa vezető kulturális intézménye, a Müpa, és a világ koncerttermeinek egyik legünnepeltebb zenekara, a BFZ 2013-ban indította el legújabb együttműködését, amelynek célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. Ahogy Jörg Widmann klarinétművész és kortárs zeneszerző találóan megfogalmazta: „A zenei örökség maga határozza meg egy ország identitását.”

Szeptember 11. és 16. között a sokszínű, gazdag kultúrával és komoly zenei hagyományokkal rendelkező Ausztria lesz a fesztivál fókuszában. A Müpa és a BFZ célja a szomszédos ország kultúráját közelebb hozni a magyar közönséghez, hogy jobban megismerhessük egymást.

Fischer Iván, Káel Csaba, Stefan Englert - Fotó: Valuska Gábor/Müpa

Fischer Iván, Káel Csaba, Stefan Englert – Fotó: Valuska Gábor/Müpa

„Amikor az európai családhoz tartozást vállaltuk, döntöttünk, hogy egy közösség tagjai leszünk. Ez nem önző nemzetek egymással marakodó, alkudozó fóruma, hanem egymást tisztelő, szerető nemzetek családja. Ezért tennünk is kell valamit!”
Fischer Iván, BFZ, zeneigazgató

„Az európai kultúra az egymáshoz közel élő nemzetek sajátos, gazdag kulturális szövete, amely nem csak különleges művészi produktumok létrehozását segíti, de együttélésünk kulcsa és megannyi lehetőséget ad arra, hogy nyitottan és kíváncsian tekintsünk egymásra és a jövőnkre.”
Káel Csaba, Müpa, vezérigazgató

Szeptember 11-én, 12-én és 13-án a BFZ koncertjei csendülnek fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Fischer Iván olyan zeneszerzőket válogatott a programba, mint Hugo Wolf és Gustav Mahler. Emellett, immár hagyományosan, az osztrák zene barokk és kortárs képviselőinek szerzeményei is színesítik a kínálatot.

Szeptember 15-én a BFZ már hagyományos kortárs zenei estjén az Ensemble PHACE közreműködésével a közönségnek különleges zenei produkcióban lehet része. A PHACE az osztrák zenei élet egyik legsikeresebb, leginnovatívabb és legsokoldalúbb zenei együttese. A mai zeneszerzők kamarazenei alkotásainak bemutatása mellett zenés színpadi produkciókban is szívesen vállalnak szerepet, de gyakran működnek közre tánc- és prózai színházi előadásokban, videoprodukciókban és installációkban is. Az est karmestere Ernst Kovacic lesz.

Soap & Skin

Soap & Skin

A Bridging Europe – Európai Hidak könnyűzenei programjában 2015-ben a Soap & Skin (with Ensemble), a Wolfgang Muthspiel Trio, a WüdaraMusi, a Federspiel és Madame Baheux szerepel. Az évadkezdő programsorozat világzenei koncertjei a Ludwig Múzeum teraszán, szabadtéren lesznek.

Szeptember 13-án Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt közös táncelőadása Kokoschka babája címmel Alfonso Cruz regényét eleveníti meg a Müpa Fesztivál Színházában. A táncelőadás élethű bábok révén, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és a femme fatale-múzsa Alma Mahlert.

A Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválon helyet kap egy Hangulatkoncert is a Müpa Üvegtermében (műsoron Mozarttal és Schuberttel), emellett az Előadóteremben filmvetítések színesítik a programot. Szeptember 14-én a Literárium irodalmi sorozat keretében a nagy hatású osztrák író, Thomas Bernhard életművével ismerkedhet meg a közönség.

A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált 2015-ben az Österreichisches Kulturforum támogatja.

További információk és jegyek:
https://www.mupa.hu/programok/europai-hidak-2015-ausztria
http://www.bfz.hu/hangversenyek-es-jegyek/hangversenyek/sorozatok/bridging-europe/

Forrás: Művészetek Palotája