A Múzeumok Éjszakája kiemelt programja lesz a Magyar Nemzeti Galéria erdélyi kiállítása

A Múzeumok Éjszakája kiemelt programja lesz a Magyar Nemzeti Galériában április végén nyílt Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című kiállítás. Ebben az évben több mint 20 fővárosi és közel ugyanennyi vidéki helyszín kínál erdélyi tematikájú programot június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján, így több mint félszáz ilyen jellegű eseménnyel találkozhatnak majd a látogatók.

A múzeumokat, kiállítóhelyeket, kulturális intézményeket felkeresők erdélyi képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai programok közül is választhatnak majd az ország legnagyobb kulturális rendezvényén.

A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása eddig nem látott gazdagságban és új szempontok szerint mutatja be az 1920 és 1990 közötti évek erdélyi magyar képzőművészetét. A tárlat a megszokott Erdély-sztereotípiák helyett a kevéssé ismert, rejtett vagy ismeretlen erdélyi művészetet ismerteti meg a látogatókkal.

A tárlat kilenc szekciója a legváltozatosabb szempontok szerint mutatja be Erdély magyar művészetének hét évtizedét, mintegy 430 mű – festmények, szobrok, grafikák, plakátok és egyéb illusztrációk – segítségével. A Galéria saját műveinek bemutatása mellett közel nyolcvan hazai és külföldi köz- és magángyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a tárlatra.

A kiállítást számos kísérőprogram színesíti, vasárnap (május 31-én) 16 órakor  „Égő házban nem fésülködni kell, hanem tüzet oltani”  Az erdélyi magyar irodalom hetven éve címmel Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus tart előadást a Magyar Nemzeti Galériában.

Forrás: Szépművészeti Múzeum