Isten éltessen, PALOMA! – egyéves lett a közkedvelt belvárosi művészudvar és rendezvényhelyszín

Szerző: Varga Bótos Anna

Hál’istennek a szemerkélő eső nem szegte kedvét az ünneplőknek. Talán a májusi szürkés, ködös, eső áztatta délután még sejtelmesebbnek, romantikusabbnak láttatta a Kossuth Lajos utcai egykori Wagner-ház díszes, robusztus bérpalotájának neoreneszánsz árkádokkal körülvett belső udvarát, ahol május 22-én egybegyűltek a művészetek és a designe szerelmesei, hogy bensőséges ünnepségen adjanak kellő nyomatékot a PALOMA fennállása egyéves évfordulójának. A monumentális oszlopok, szobrok, függőfolyosók, míves kovácsoltvas korlátok és lépcsők itáliai reneszánszt idéző díszletéhez jól illett Göncz Renáta fiatal operaénekesnő tisztán csengő lírai szopránja, aki Kaymar kíséretében adott elő balladai hangzású érzelmes, dzsesszes számokat az ünnepség nyitányaként.

01

A PALOMA valóban sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen tavaly április óta a hely szinte újjászületett, amikor is Kárpáti Zsuzsanna menedzser, a projekt megálmodója a ház csaknem tíz éve üresen álló üzlethelyiségeibe kortárs ipar- és képzőművészeket, designereket verbuvált, hogy élettel töltsék meg a páratlan szépségű udvart, s pályázati támogatások nélkül, saját erőből önfenntartó modellt próbált megvalósítani. Azóta több mint 40 alkotó népesíti be a bemutatótermeket, s a kör folyamatosan bővül. Nemrég nyílt meg egy designer outlet is, amely 10 divattervező művésznek nyújt lehetőséget termékeik bemutatására, régebbi kollekcióik promóciós árusítására, sőt időszaki, tematikus ún. pop up bemutatókat is tartanak itt (első vendége a Karcsi papírboltja, üde tavaszi dekorációs cikkeivel), és rendezvényekre, workshopokra, műhelymunkára is nyílik lehetőség – összegezte az elmúlt év eredményeit a menedzserasszony, aki célul tűzte ki, hogy a designereknek nemcsak bemutatkozási lehetőséget teremt, hanem megpróbálja cégekkel, az üzleti élet szereplőivel is összehozni őket. Egyúttal megköszönte a Belváros-Lipótváros Budapest V. kerület Önkormányzatától kapott támogatást és mindazoknak a segítségét, akik közreműködtek abban, hogy a PALOMA elindulhasson és sikeresen működhessen.

03

Wohlmuth István, a Belváros-Lipótváros Budapest V. kerület Önkormányzatának kulturális tanácsnoka hangsúlyozta, hogy a ház mindig is üzletekkel volt teli, de a plázák megjelenése óta ezek fokozatosan elsorvadtak. Az önkormányzat igyekszik mindent megtenni, hogy ismét pezsgő üzleti élet legyen ezen a helyen. Sok kirakat még mindig üresen áll a belvárosban. Ezeket élettel, kultúrával, kezdeményezéssel kell megtölteni, egyéni színeket, arculatokat odavinni. Hátha kialakul körülöttük egy egészséges mecenatúra is, biztosítva a további fejlődést.

04

A Kirakhatod a kirakatba című kirakat kiállítás ünnepélyes díjátadójára is sor került. 69 alkotó 200 munkája közül a zsűri 42 munkát talált érdemesnek arra, hogy kitegye a kirakatba. A rendezvény fő célja, felhívni a figyelmet az üresen álló kirakatok városképromboló hatására, a szép, rendezett kirakatok, épülethomlokzatok, portálok ízlésformáló szerepére. A programban hangsúlyos szerep jutott a művészeti középiskolák és felsőoktatási intézmények hallgatóinak és munkáiknak.

shakespeare-borgesson-long-singer-s-o-r

Az ünnepség keretében a PALOMA galériában kiállítás nyílt három grafikusművész fotóiból, fotómontázsiból és rajzaiból. Ki-ki a maga szemszögéből mutatja be Budapestet: BudapestAlternative KoPé tervezőgrafikus, Szabó-Lencz Péter, Petyka képzőművész és Mészáros Péter, Mohadesign grafikus szemüvegén keresztül láthatjuk szeretett fővárosunkat. KoPé szárnyaló fantáziájával bűvöl el és vesz le a lábunkról, ahogy például a bazilikát elképzeli meteorbecsapódás közepette vagy éppen a Supermant a Fővám téren, egy UFO-t a Délinél, Godzillát az Erzsébet térnél, vagy akár repülő bálnákat a Móriczon. És még folytathatnánk a sort, ötletei és képzeletvilága kifogyhatatlan. Petyka élénk színű kollázsai mondanak el valami egyénit és a megszokottól merőben mást, de mégis jellegzetest fővárosunkról, Moha pedig a maga mesefiguráival, játékos rajzaival, házaival és palotáival nyűgöz le. A kiállítás július végéig látogatható, amelyet interaktív programok, előadások is színesítenek majd. A képekből képeslap és poszter is kapható a 4-es teremben.

7

Érdemes bekukkantani a bemutatótermekbe is, felfedező sétát tenni a színpompás bizsuk, kiegészítők, trendi cuccuk között ízlésünket, szépérzékünket pallérozandó. Némelyek már-már az álomvilágot súrolják. Megannyi meglepő, szellemes, sokszor meghökkentő és fantáziadús alkotással és kísérletező művészegyéniséggel találkozhatunk. Lenyűgözött a frissen nyílt Orsiékszer, azaz Német Orsi és Tárnok Orsi, anya és lánya ezüstözött kézműves ékszereinek változatossága és művészi kivitelezése, növényi és állatos motívumai, szépséges szettjei, amelyek most bevezető áron elérhetőek. Gyönyörűek Pák Zsuzsi makramé bizsujai, Horák Andrea fából készült ékszerei, akinek butikjában még az ékszerfestéssel is meg lehetett próbálkozni. Roth Anikó akvarelljei kellemesen mutatnak táskákon, dísztárgyakon, posztereken, naplókon és noteszeken. Őszinte csodálatot váltottak ki belőlem Fülöp Erika üveg és beton ékszerei, a bennük rejlő találékonyság, Bárány Edit kisplasztikái pedig igazi nőies érzékenységről és kifinomultságról tanúskodnak. Szabó Judit méretre és megrendelésre készít gyönyörű exkluzív ruhakölteményeket szalonjában, Varjú Ági fiatal tervező pedig első kollekciójával épp most lépett a közönség elé. A ZeKe Art Stúdió mandala festéssel és a bennük rejlő spiritualitással brillírozik. Zombor Erika és Kovács Eszter szerint „mandala festése közben megéljük kreativitásunkat, elvonulunk a zajos hétköznapoktól, törekszünk belső középpontunk megtalálására, önismeretünk bővítésére, megtaláljuk testi és lelki diszharmóniánk okait és feloldási lehetőségeit”. Nemcsak készítenek, de tanítanak is mandalafestést. Gyermeki tiszta világot varázsolnak elő a Dodó Art manócskái és mesefigurái. Búza Kriszta színes, fényes, természetből vett motívumokból építkező Cellunet hangulatlámpái pedig még bérelhetők is, különleges alkalmakra jól feldobják a teret. Egyediek Sántha Péter festőművésznek a festési és fotós technikát ötvöző képeslapjai. Sulyan Zsuzsa többfunkciós felsőivel és kendőivel kápráztat el, s mindez a kézműves szappanok mennyei illatfelhőjében valóban varázslatos élmény. És még nem soroltam fel mindenkit, akiktől ezúton is elnézést kérek.

9

Csíkvölgyi Barbara képzőművész és esztéta kiválónak és rendkívül hasznosnak ítélte meg azt az alkotóközösséget, ami a PALOMÁ-ban létrejött, s amely szerinte valamiféle lelki többletet is nyújt a bemutatkozási lehetőségen kívül, s az érdeklődőkkel való közvetlen kapcsolatok megteremtését is lehetővé teszi. Buza Krisztina textiltervező is a jó kooperáció jelentőségét hangsúlyozta és a közös munka pozitív hatásait. A PALOMÁ-t olyan kulturális-művészeti platformnak tartja, amely eseményeivel, folyamatos kiállításokkal, workshopokkal, bemutatókkal inspirálja mind a művészeket, mind pedig az oda látogatókat, s nyitottságával egyfajta szociális vonzata is van. Azáltal, hogy amatőr, művészetkedvelő embereket is bevonhatnak munkájukba, közhasznú tevékenységet is folytatnak. Bemutatótermükben, a 4. sz. szobában például 12 művész kapott lehetőséget kreatív tevékenységük végzésére és kiállítására.

8

Egyszóval fiatal designereink nincsenek elveszve, az ötlet, az életkedv, a tettvágy a PALOMA égisze és védőszárnyai alatt táptalajra találtak. S alig telt el egyetlen esztendő, a kezdetektől máris fényévnyire szaladtak el. Lám, mit tesz az akarás, a tehetség és az összefogás! No meg mi is fejlődünk közben, lépést tartunk a trendekkel, mert manapság divatos designosnak lenni, és komfortérzetünkhöz is lassan hozzátartozik a jó ízlés, a választékosság. Reméljük jövőre is együtt ünnepelhetünk ugyanitt, még jobban megsokasodva és megerősödve, a művészet, a szépség és az ebből fakadó öröm messze sugárzó aurájában, a műértő közönség megelégedésére és elismerő szeretetétől övezve. Hiszen mindez kinek, ha nem nekik és értük van.

További információ: https://www.facebook.com/PalomaBudapest

,