Párizsi miliő – a Kodály Filharmonikusokkal

Hamisítatlan francia hangulat várja a zenebarátokat a Kodály Filharmonikusok koncertjén, május 21-én. A Café français című hangversennyel zárul az évad zenés utazása, az áprilisi Boldog békeidők után ezúttal a „Belle Époque” zenei világában merülhetünk el. A legnagyobb francia impresszionista szerzők legismertebb művei szerepelnek a francia kávéház „étlapján”.

Kovács László - Fotó forrás: Kodály Filharmónia

Kovács László – Fotó forrás: Kodály Filharmónia

A költészet, az irodalom ezen a koncerten is központi szerepet játszik, hiszen az öt elhangzó zenekari műből négyet ihlettek irodalmi alkotások. Mallarmé versére írta Claude Debussy az Egy faun délutánja című zenekari költeményét. Az eredetileg háromtételes szimfóniára tervezett műből viszont csak az első tétel, a Prélude készült el, amit 1894-ben mutattak be Párizsban.

Egy elbeszélés alapján készült Léo Delibes Coppélia című háromfelvonásos balettje. A szövegkönyvet E.T.A. Hoffmann német romantikus író A homokember című írása alapján Charles Nuitter és Saint-Leon alkotta meg. A darabot először a párizsi Nagyoperában mutatták be, 1870-ben. Később az egész világon népszerűvé vált.

Goethe verse nyomán született Paul Dukas szimfonikus zenekarra írt scherzója, A bűvészinas. Dukas gyakorlatilag „egyműves” szerző, szinte kizárólag ezt a művét játsszák a hangversenyeken. Az 1897-ben komponált darab igazi programzene, mely híven követi Goethe 1797-es balladájának történetét.

Alphonse Daudet: L’Arlésienne című dramatizált elbeszélésének színpadi kísérőzenéjére kapott megbízást a párizsi Vaudeville-színháztól Georges Bizet. A színház szűkös anyagi helyzete miatt a zeneszerző először mindössze huszonhat muzsikusra komponálta meg a művet, ám annak bemutatója (1872) után hozzálátott a darab áthangszereléséhez. Így keletkezett négy tételből álló szvitje, amely mint hangversenydarab hatalmas sikert aratott. Ezt a sorozatot jelölik I. szvitként, megkülönböztetve attól a II. szvittől, amit a zeneszerző halála után Ernest Guiraud, Bizet barátja állított össze a kísérőzene többi részletéből. A koncerten most ezt a változatot hallgathatja meg a közönség.

A hangverseny egy igazi klasszikus slágerdarabbal zárul. Debussy remekműve, A tenger (La Mer) 1905 októberében hangzott fel először a párizsi Lamoureux-hangversenyek egyikén. Debussy három évig dolgozott a kompozíción, amely három rendkívül érzékletes képet, három tengeri benyomást jelenít meg.

Café français
Helyszín: Debrecen, Bartók terem
Időpont: 2015. május 21. 19:30
Műsor:
C. Debussy: Egy faun délutánja L.86
L. Delibes: Coppélia szvit
P. Dukas: A bűvészinas
G. Bizet: Az arles-i lány, 2. szvit
C. Debussy: A tenger L.109
Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Kovács László

Forrás: Kodály Filharmónia