Az évadban utoljára látható A vágy villamosa

A Kulcsár Noémi Tellabor Tennessee Williams adaptációja május 21-én az évadban utolsó alkalommal szerepel a MU Színház műsorában. A kortárstánc előadás főszerepeiben Lőrinc Katalin, Csere Zoltán, Lázár Eszter és Grecsó Zoltán látható.

Kulcsár Noémi Tellabor: Tennessee Williams: A vágy villamosa - Fotó: Lázár Noémi

Kulcsár Noémi Tellabor: Tennessee Williams: A vágy villamosa – Fotó: Lázár Noémi

Tennessee Williams ma már klasszikusnak számító világhírű drámája 1947-ben született, és még ebben az évben megtartották az ősbemutatót a Broadway színpadán, amiben Marlon Brando játszotta a férfi főhős, Stanley Kowalsky szerepét. A darab akkora sikert aratott, hogy az előadást két évig folyamatosan repertoáron tartották, a szerzőt pedig 1948-ban Pulitzer-díjjal tüntették ki.

A Kulcsár Noémi Tellabor kortárstánc adaptációja mellőzi a szöveget: sokkal inkább a történet érzetek általi tolmácsolására törekszik. A hét táncos közreműködésével megvalósuló előadás koreográfiájában a szerep és a karakter összhangját keresi. A darabban Blanche szerepében a külföldön is elismert balettművész és táncpedagógus, Lőrinc Katalin tűnik fel, Stanley Kowalsky-t pedig Csere Zoltán alakítja. A színes zenei palettát felvonultató, díszleteiben és jelmezeiben minimalista, főként szimbólumokra és szimbolikus eszközhasználatra épülő előadás az elszalasztott, vissza nem térő lehetőségek drámája. Legfőbb kérdésfeltevése az, hogy mi az, ami már nem tehető jóvá, hogyan tudunk úrrá lenni egy olyan helyzeten, amely már visszafordíthatatlan?

„De nem csak a nagyszerű táncosokon és remekül kiosztott szerepeken múlik, hogy kivételesen jól sikerült irodalmi művön alapuló táncszínházi adaptációt láthatunk: egyszerűen minden alkotóelem a helyén van.” (Megyeri Léna/ Ellenfény)

Alkotók:

Blanche Dubois: Lőrinc Katalin
Stanley Kowalski: Csere Zoltán
Stella Kowalski: Lázár Eszter
Harold Mitchell: Grecsó Zoltán
Továbbá: Tóth Brigitta, Bukta Gergő, Schell Martin

Zene: montázs
Látvány, jelmez: Kulcsár Noémi
Fény: Payer Ferenc
Rendezés-koreográfia: Kulcsár Noémi

Forrás: MU Színház