Múzeummá alakítják Astrid Lindgren egykori stockholmi otthonát

Múzeummá alakítják Astrid Lindgrennek, Harisnyás Pippi megalkotójának egykori stockholmi otthonát – jelentette be a néhai svéd írónő családja.

Svédország leghíresebb gyermekkönyvírója 46 éven át, 2002-ben bekövetkezett haláláig élt a Dalagatan negyedben lévő ingatlanban, amelynek kapui a tervek szerint már az év végén megnyílnak a látogatók előtt.

Lindgren otthonának turistalátványossággá alakításával már régóta foglalkozott a svéd média. Az írónő unokája, Olle Nyman a Mitt i című lapnak nyilatkozva mondta el a héten, hogy a család tervei végre megvalósulnak.

„Az Astrid Lindgren Társasággal együttműködve alakítunk ki egy múzeumot a lakásban, és reményeink szerint még az idén meg tudjuk nyitni a látogatók előtt” – fogalmazott Nyman.

Az unoka szerint a család nem „szokványos” múzeumot akar, ahová a turisták bármikor betérhetnek, hanem olyan helyet, amelyet előzetes bejelentkezéssel látogathatnak kis létszámú csoportok. Az írónő halála óta az ingatlan szinte érintetlen volt.

Kjell Bohlund, az Astrid Lindgren Társaság elnöke korábban elmondta, hogy a múzeum magánemberként, nem pedig íróként vagy aktivistaként fogja bemutatni Lindgrent – írta a The Local című hírportál.

Lindgren a délkelet-svédországi Vimmerbyben nőtt fel: gyermekkori élményeire épülő könyveiből több mint 144 millió példányt adtak el világszerte. Leghíresebb „szülötte” Harisnyás Pippi, akinek kalandjaiból számos filmfeldolgozás született.
(http://www.thelocal.se/20150506/astrid-lindgren-family-plans-apartment-museum)

Forrás: MTI

 

,