Voyager 3, avagy mit üzennek a magyar emberek

Május 8-án, az évadban utolsó alkalommal látható a Tünet Együttes Voyager 3 című előadása a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. Ez alkalomból a Tünet Együttes csapata megkérdezte az „utca emberét”, hogy mit üzennének az űrbe, s ha lenne egy mondat, amit az égre tudnának felírni, mi lenne az.

A Tünet Együttes 2014 novemberében mutatta be Voyager 3 címmel irodalmi és személyes élmények feldolgozásából összeálló előadását. A csapathoz ez alkalomból Závada Péter költő, A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I zenekar tagja, Bánki Gergely, Stork Natasa, Gergely Katalin, Czakó Máté, valamint Valcz Péter színészek csatlakoztak. Az „Üzenet” munkacímet viselő előadásban a játszók személyes és irodalmi élményei jelennek meg nem mindennapi összeállításban. Céljuk, hogy eljuttassák üzeneteiket Gergőhöz, aki páncéljába burkolózva eleinte teljesen megközelíthetetlen. A darabra az elmúlt játszások alkalmával videós, könyves és egyéni installáció épült, amely segíti a nézőt a látottak feldolgozásában.

Az évad utolsó előadása kapcsán az Együttes megkérdezte a járókelőket, hogy ők vajon mit üzennének az űrbe, mi lenne az a műalkotás, amely szerintük érdemes arra, hogy a világon bárki láthassa, olvashassa.

A május 8-i előadás alatt a kisgyermekes szülők gyermekeit a Parányi Műhely tagjai várják szeretettel.

Voyager 3, egy mission, ami possible

Gergő bolygója szélén ül, lába a világűrbe lóg. Tengelye kiegyenesedett, már nincsenek benne évszakok. Ma különösen enyhe a gravitáció és erős a szél.
A Voyager 3 bármikor megérkezhet, az emberiség üzenetével a fedélzetén. Az aranychipen minden rajta van, ami fontos: kultúránk megkövesedett lábnyomai. De aki megtalálja, nem biztos, hogy beszéli ezt a nyelvet.
Neked mekkora a szökési sebességed? Csak ezen múlik, hogy velünk repülhess.

„Van itt szó szexről, elmúlásról, a sündisznó szívveréséről, és mindarról, amit az emberiség végeláthatatlan önkifejezésében kitermel önmagából. (…) Az etűdök tartalma hol mélyen megérintő, hol kifejezetten vicces, jó ritmusérzékkel váltogatva a különböző hangulatokat és a mozgalmasságot.” (7óra7, Hajnal Márton)

„Az előadás összességében elgondolkodtat, tartalmaz megható, együttérzésre késztető részeket, felvet általános „nagy kérdéseket” és tudatosan szórakoztat (…).” (Kutszegi Csaba, Színház)

Tudtad?
1. Hogy a Voyager 2 űrszondát 1977-ben lőtték föl Floridában, a Voyager 1-et pedig 15 nappal később indították útnak ugyaninnen?
2. Hogy az aranylemez a Voyager 1 és 2 fedélzetén elhelyezett időkapszula, ami a földönkívülieknek visz hírt a világunkról?
3. Hogy a szökési sebesség az a küszöbsebesség, mellyel a test legyőzi a Föld gravitációs erejét, és képes tőle elszakadni?
4. Hogy az évszakok kialakulása a Föld Nap körüli mozgásának és a tengelyferdeségnek a következménye?

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Bánki Gergely, Czakó Máté, Gergely Katalin, Gőz István, Stork Natasa, Szász Dániel, Valcz Péter
Dramaturg:    Závada Péter
Látvány: Szirtes Attila
Jelmez: Béres Móni
Speciális kellék: Béres Móni, Rácz Dóri, Nagy Fruzsina
Támogatók: Jurányi Inkubátorház, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Forrás: Tünet Együttes
,