Megígértük! – Piketty-konferencia a Youtube-on

Thomas Piketty A tőke a 21. században című, világsikerű könyvét a Kossuth Kiadó április 22-én jelentette meg magyarul. A megjelenéshez kapcsolódva a kiadó, neves előadók közreműködésével, ugyancsak április 22-én konferenciát rendezett az MTA Könyvtár és Információs Központ konferenciatermében, amely zsúfolásig megtelt. A konferencia előadásai, megszólalásai, amelyek szorosan kapcsolódtak a könyv tartalmához, a vagyonosodás, a tőkefelhalmozás, a növekvő egyenlőtlenségek elemzéséhez, sokak érdeklődését felkeltették. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója már a konferencián bejelentette: ha kiadó a konferencia teljes anyagát nyilvánosságra hozza, és az felkerül a Youtube-ra.

Megtörtént, így mostantól bárki, bármikor megnézheti, meghallgathatja az alábbi linkre kattintva:
https://goo.gl/MNkqWI

Piketty Konferencia kerekasztal - 2015. április 22. Moderátor: Felcsuti Péter közgazdász, a könyv magyar nyelvű kiadásának szaklektora Résztvevők: Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár és Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke

Piketty Konferencia kerekasztal – 2015. április 22.
Moderátor: Felcsuti Péter közgazdász, a könyv magyar nyelvű kiadásának szaklektora
Résztvevők: Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár és Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke

Az előadások egyenként és a kerekasztal-beszélgetés az alábbi linkeken érhetők el.

Piketty Konferencia 1/6 Andor László közgazdász, volt EU-biztos
https://youtu.be/AGrisz4O1ic

Piketty Konferencia 2/6 Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár előadása
https://youtu.be/YaEZ1cSVge0

Piketty Konferencia 3/6 Csaba László közgazdász, akadémikus előadása
https://youtu.be/47jDQgpbQGc

Piketty Konferencia 4/6 Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár
https://youtu.be/NZE8gre1d90

Piketty Konferencia 5/6 Tóth István György közgazdász-szociológus, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet  Zrt. vezérigazgatója
https://youtu.be/L9PnKHifRPU

Piketty Konferencia 6/6 kerekasztal
Moderátor: Felcsuti Péter közgazdász, a könyv magyar nyelvű kiadásának szaklektora
Résztvevők: Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár és Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke
https://youtu.be/x6feYxtUgEE

Thomas Piketty: A tőke a 21. században

piketty-tokeThomas Piketty könyve a tőkefelhalmozás, a vagyonosodás, az elszegényedés, az egyenlőtlenségek törvényszerűségeinek történelmi tablója. Több országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, és forradalmian új nézőpontból vizsgálja a kapitalizmus közgazdaságtanának téziseit. Bizonyítja, hogy a jövedelmek és a vagyon története mindig is mélyen átpolitizált, kaotikus és kiszámíthatatlan volt, amit nagyban befolyásolnak az egyes társadalmak egyenlőtlenségről alkotott elképzelései.

A vagyon eloszlása napjaink egyik legvitatottabb kérdése. Mennyire ismerjük a vagyoni és a jövedelmi egyenlőtlenségek természetét és alakulását az elmúlt idestova három évszázadban és különösen napjainkban? Vajon a magánvagyonok felhalmozásának dinamikája elkerülhetetlenül oda vezet, hogy a gazdagság egyre kevesebb kézben összpontosul? Vagy a növekedés, a verseny és a technikai fejlődés csökkentheti, kiegyensúlyozhatja a társadalmi egyenlőtlenségeket?

Thomas Piketty könyve a tőkefelhalmozás, a vagyonosodás, az elszegényedés, az egyenlőtlenségek törvényszerűségeinek történelmi tablója. Több országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, és forradalmian új nézőpontból vizsgálja a kapitalizmus közgazdaságtanának téziseit. Bizonyítja, hogy a jövedelmek és a vagyon története mindig is mélyen átpolitizált, kaotikus és kiszámíthatatlan volt, amit nagyban befolyásolnak az egyes társadalmak egyenlőtlenségről alkotott elképzelései.

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó közgazdasági témájú könyve új dimenziókat nyit meg a gondolkodásban. Kikerülhetetlen mindazok számára, akik érteni vagy újraértelmezni kívánják, miként jutottunk el a 21. századig. Mi mindenre kell figyelnünk, ha hiszünk abban, hogy a demokrácia képes érvényesíteni a közösségi érdek elsőbbségét a magánérdek felett úgy, hogy közben megőrzi a gazdasági nyitottságot és elkerüli a protekcionizmus és a nacionalizmus csapdáját.

Thomas Piketty francia közgazdász, egyetemi tanár, az EHESS kutatója és az École d’économie de Paris professzora, számos történeti és elméleti munka szerzője. Munkássága elismeréseként 2013-ban elnyerte az European Economic Association Yrjö Jahnsson-díjat, a Financial Times pedig A tőke a 21. században című művét 2014-ben az év, de talán az évtized legfontosabb közgazdasági témájú könyvének nevezte.

Thomas Piketty konferencia 145

Forrás: Kossuth Kiadó