„Nekünk nem nyolc a nyolcadik sem” – A 8. Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatója

Az idei Ördögkatlan Fesztivál egyik díszvendége, az Örkény Színház adott otthont az idén nyolcadik születésnapját ünneplő mezítlábas fesztivál sajtótájékoztatójának. Az augusztus 4-én induló öt napos mulatság olyan igazi összművészeti találkozóhely lesz ebben az évben is, ahová a főszervezők – Bérczes László és Kiss Móni – várnak mindenkit, aki „nemnormális”.

02

Gyönyörű vidéken, baranyai dombok között Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan-teraszon idén már nyolcadik alkalommal, mindig bővülő, minőségi programokkal, sok érdekességgel és hagyományos értékrenddel várja az érdeklődőket az Ördögkatlan Fesztivál.

A több száz programból összeállt öt tartalmas nap két jelszava most is: „Legyünk jók” és „Mi nem vagyunk normálisak”. A fesztivál két fővédnökének választott személyiség közül sajnos Cseh Tamás halála miatt már csak az idén nyolcvan éves Törőcsik Mari tudta köszönteni az érdeklődőket. A sajtótájékoztatót a főszervezők és a fővédnök mellett az idei fesztivál felkért díszvendégei is megtisztelték jelenlétükkel.

A szervezők ebben az évben is négy, különböző művészeti ágat képviselő díszvendéget kértek fel arra, hogy jelenlétükkel színesítsék a fesztivál programját. Így a Örkény Színház is helyet kapott, akik a teljes társulattal levonulva névadójuk előadásain kívül – Tóték, Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja – „Esztrád” címmel koncertet is adnak, sőt aktívan közreműködnek a Máthé Zsolt által levezényelt Örkény-Vurstliban.

rocio-montoya-rocio-harmat-cimu-kiallitas-megnyitoja-2015-augusztus-13-an-a-tobe-galleryben-fotok-toth-tamas

Díszvendégként érkezik a Katlanba a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, Ránki Dezső is. Közös hangversenyt fog adni az állandó művészként szereplő Dinyés Dániellel és a Bujtor Balázs vezette Hungarian Studio Orchestra-val.

A magyar jazz alakja, Dresch Mihály többféle minőségben megnyilvánul az idei fesztivál díszvendégeként. Több formációval is fellép, hiszen a „Dresch Quartet” és a „Dresch Misi Vonós Quartet” jazzből is táplálkozó népzenéje mellett a kaposvári színház Bányavakság című darabjának a zeneszerzőjeként is jegyezve van.

A képzőművészek közül Wahorn András barátaival együtt  tiszteli meg jelenlétével a programokat. Ők különleges performanszokkal is várják az érdeklődőket.

Az öt nap során azonban találkozhatnak a katlanlakók a régi kedvenceikkel is. Lesz cirkusz, színházi előadások, gyerekprogramok, kiállítások, filmek, irodalmi műsorok, beszélgetések és zenei koncertek is, a műfaj szinte minden szegmenséből. Ebben az évben is vendégeskedik két másik fesztivál, a negyedszázados hagyományokat hordozó Mediawave és a Művészetek Völgye. De lesz Katlanfutás, beköltöznek a pécsi bölcsészek is a nekik otthont biztosító Udvarukba, és itt lesznek az Esélykikötősök is.

Idén először lehet elővételben venni napijegyeket, a heti bérletek pedig június közepéig akciósan vásárolhatóak meg.

A mezítlábas, ötnapos végtelen piknik tehát hagyományai megőrzése mellett idén is rengeteg újdonsággal várja a „nemnormálisak” táborát. Egy biztos: a „Katlant” nem lehet divatból szeretni. De aki megszereti, garantáltan nem tud „szabadulni” attól a manapság annyira nem divatos és ettől periférikus állapottól, ami ott alapvető, és ettől lesz a világ közepe Baranyában az a pár nap. Persze az érzést meg lehet próbálni tovább vinni, hiszen sokunknak nem csak az Ördögkatlanban, de a hétköznapokban is ez a normális értékrend.

Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Korhut Lili

További hírek, információk a fesztivál weboldalán: http://www.ordogkatlan.hu/