A táncház napja – Budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is várják az érdeklődőket

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület idén is megrendezi a táncház napját: a május 9-i rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér lesz, de különböző vidéki, valamint határon túli helyszíneken is programokkal fogják várni az érdeklődőket. A szervezők idén először átadják a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet is.

A Liszt Ferenc téri Ady-szobor előtt élő zenére kóstolhatnak bele az érdeklődők a dunántúli, a mezőségi, a zoboralji, a moldvai és a szerb táncokba. A gyerekeket énekes-táncos játékok, mondókák, kézműves-foglalkozások, énektanulás és mesehallgatás várja a nap folyamán. Délután az első táncházak szervezői és résztvevői mesélnek emlékeikről az egyik közeli kávézóban – közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

A negyvenhárom évvel ezelőtt elindult táncházmozgalmat népszerűsítő rendezvényen mások mellett a BorFolk Zenekar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói, Nagy Albert és bandája, valamint a Babra Zenekar fognak gondoskodni a talpalávalóról. A rendezvény házigazdája Szente János és Kubinyi Júlia lesz.

A táncház napja üzenetét idén két legendás koreográfus, Novák Ferenc, az első táncház házigazda együttesének, a Bihari János Táncegyüttesnek az alapítója, valamint Timár Sándor, a táncházat széles körben elterjesztő Bartók Táncegyüttes egykori vezetője fogalmazták meg. Az üzenet videón érkezik a táncház napja vidéki helyszíneire, míg a központi rendezvényen élőben is elhangzik az első táncház előtt tisztelgő emléktábla megkoszorúzásakor.

A Zeneakadémia május 9-i gálaműsorán adják át először a két éve elhunyt legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére alapított díjakat. A szakmai kuratórium döntése alapján egy határon túli kapcsolatokkal is rendelkező, 40 év alatti fiatal magyar prímás veheti át Halmos Béla egykori hegedűjét vándordíjként. A díj a hangszer egyéves használatát és egy koncert lehetőségét – a Hagyományok Házában – foglalja magába.

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület továbbá Halmos Béla-emlékérmet készíttetett, amelynek odaítélésével a közösségi, szervező munkát végzőkre szeretné felhívni a figyelmet, akik nélkül nem valósultak volna meg a táncházmozgalom eredményei és a táncház-módszer ma nem szerepelne az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján.

A táncház napján Debrecenben, Jászberényben, Székesfehérváron, Szekszárdon és Zalaegerszegen is programokkal várják az érdeklődőket a Táncház Egyesület szervezésében, és idén Bécs, Gátér, Tatabánya és Máramarossziget is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az első táncházat 1972. május 6-án Budapesten, a Liszt Ferenc téri könyvklubban tartották. Innen indult el az a mozgalom, amelynek hatására ma világszerte fiatalok százezrei fedezik fel őseik hagyományait. A táncház napját először 2012-ben rendezték meg.

Forrás: MTI