„Mert miénk itt a tér…” – A Vígszínház majálisa

Jubileumi, a 120. évadjára készül a Vígszínház. A jeles évforduló mellett a tavasz köszöntésére is készültek a társulat tagjai. Május első napján ezért a közönséget a Szent István körúton megrendezett, májusfát állítással egybekötött zenés műsorral várták a művészek.

image002

A Vígszínház épülete 1896-ban egy év alatt épült fel. A két építész által megálmodott színházideál jegyeit további 46 színházépület viseli még szerte Európában. A teátrumnak Budapesten nem csak építészetileg, de a minőségi színházi kultúra közvetítésében is meghatározó szerepe van. A Vígszínház, a hozzá kapcsolódó Pesti színház és a Házi színpad esténként akár 1700 nézőt tud fogadni. Amellett, hogy repertoárjukban széles a színdarab-kínálat palettája, a közönség korosztályi összetétele és ízlésének megfelelő stílusokban is bővelkednek.

A május első napjának délutánján a Vígszínház elé kiköltözött társulat együtt köszöntötte a tavaszt a közönséggel. A Venczel Vera színésznő által felkonferált, közel másfél órás műsorban helyet kaptak a színház repertoárjában szereplő zenés darabok dallamai mellett Halász Judit gyerekdalai, régi slágerek, népdal és a Fesztbaum Béla által előadott LGT számok is. De szerephez jutott az irodalom is, hiszen kortárs magyar vers, Örkény egyperces és rövid színpadi jelenetek is elhangzottak a szabadtéren.

image005

image006

Eszenyi Enikő színész, igazgató elmondta, a társulat több jubileumi előadásra készül még ebben az évadban is.

Május 6-án játsszák utoljára az Átutazó című darabot, amelyben Törőcsik Marit is láthatja a közönség. Május 15-én pedig az Össztánc első előadásával várják az érdeklődőket, amely a jövő évad bérletes műsorába is be fog kerülni.

image010

image013

Vendégjátékra várják a kolozsváriak színházát, akik május 20-án Az öreg hölgy látogatását, másnap pedig az Ivanovék karácsonya című darabbot mutatják be. De a Víg is ellátogat Kolozsvárra, ahol az Álomkommandó és a Toldi kerül bemutatásra. Május 6-án pedig a Szlovák Nemzeti Színház szlovák nyelvű előadásával várják az érdeklődőket. Még ebben az évadban – június 3-án – vendégjátékra érkezik a Vígszínházba a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata is, akik Moliére klasszikusával, az Őfelsége komédiásával érkeznek a fővárosba.

Két olyan darab is van Pesti színház pillanatnyi repertoárjában, amely a 125. előadását ünnepli májusban: a Mikve és A kellékes. De kerek, a 100. alkalomhoz érkezett a Túl a maszat hegyen című gyermekeknek is szórakozást ígérő, zenés darab is.

image014

image017

A zsúfolt tavaszi programok mellett, a nyári zárás után pedig az ünnepi, 120. évaddal várja a színházlátogatókat a társulat.

Tóth Judit Nikoletta

A teátrum bemutatóiról, eseményeiről weboldalukon lehet tájékozódni: http://vigszinhaz.hu/