Tovább látható az MNG Rippl-Rónai és Maillol című kiállítása

Csaknem másfél hónappal tovább, május 17-ig látható a Rippl-Rónai és Maillol – Egy művészbarátság története című tárlat a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A kiállítást, amely eredetileg április 6-án zárt volna, eddig csaknem negyvenezren látták – közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

Az MNG tárlata a két nagy hatású művész barátságát állítja középpontba, megidézve az 1890-es évek Párizsát, a modern művészet születésének időszakát is. A mintegy kétszáz művet bemutató tárlaton Rippl-Rónai József és Aristide Maillol művein kívül a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány képen keresztül.

A tárlaton látható Rippl-Rónai egyik főműve, az 1899-ben Maillolról festett portréja. A párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből érkező alkotást utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban láthatta a budapesti közönség.

Aristide Maillol festményei, grafikái, szőnyege és kisméretű szobrai – összesen mintegy harmincöt mű – a párizsi Fondation Dina Vierny – Musée Maillol támogatásának köszönhetően láthatók a tárlaton. A kiállításon Maillolnak és más Nabi-művészeknek a Szépművészeti Múzeumban őrzött rajzaival, grafikáival is találkozhatnak a látogatók.

Forrás: MTI