„A kiteljesedésben hiszek” – Jónás Tamás költővel beszélgetett Beck Zoltán az Alexandra Pódiumán

Az Alexandra Pódiumán havonta egyszer Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere várja vendégeit. A zenész – aki legközelebb ősszel jelentkezik a Hangszóróval – ezúttal Jónás Tamással beszélgetett irodalmi munkásságára felfűzve sokkal többről: alapvető értékekről. A találkozás rendhagyó volt, hiszen a „szerző kapóra jött” értelmezőjének: a műsor vezetőjének, akinek egyetemi kurzusain – Pécsett – a tananyag részét képezik alkotásai.

Beck Zoltán, Jónás Tamás

Beck Zoltán, Jónás Tamás

Jónás Tamás – két évtizeddel ezelőtt – 22 évesen került Budapestre. Addig Szombathelyen, azt megelőzően Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élt. Irodalmi tehetsége miatt, de alapvetően azért jött a fővárosba hogy programozóként dolgozzon. A költő egy 2002-ben a Magvető Kiadónál megjelent kötetének fülszövegén így ír önmagáról:

„Tamás vagyok, Jónás vagyok,
Cigány vagyok… Provokatív vagyok,
kerek arcú, szenvedélyes vagyok, fekete hajú vagyok,
idegösszeomlásra, önzésre, elkeseredésre hajlamos vagyok. Őszinte vagyok,
bántóan, mint a vakítóan ragyogó nap…”

Az önjellemzés tegnap este a közös élménymegbeszélés, zenélés és verselés mellett kiegészült jó néhány történettel és mondanivalóval.

pesti-szinhaz-venusz-nercben

A számok misztikus jelentésére is épülő beszélgetés folyamán kiderült, – ugyan korábban is tudtak egymás létezéséről – művészként 7 évvel ezelőtt találkoztak először a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol a zenész közreműködött Jónás Tamás estjén. A költő, aki Pí napján – március 14-én – lett 42 éves, életkora kapcsán elmondta: fia pont fele annyi idős, mint ő, amely a 7 háromszorosa. A bejárt életút nehézségei ellenére is sikeres számítógépes programozó költő elmondta:„42 évesen kezdeném az életemet, mert most már rendben és helyén vannak alapvető értékek, amelyek fontosak.”

Az állandó versírásban létező költő nem gyűjti saját alkotásait. Könnyen megválik verseitől, akár egy buszmegállóban is. A többszörös Magvetős költő 5-6 éves korában már írt, 16 évesen már publikált verseket. Ennek ellenére legismertebb műve prózai. Az 1997-es megjelenésű, eredetileg 300 példányban kiadott Cigányidők című önéletrajzi elemekből megírt kisregénye ugyanis 17 nyelvre lett lefordítva. Művéért az Év könyve díjat is megkapta. Az elismerésektől akkor annyira nagy lett számára az elvárás, hogy 5-6 évig nem is írt prózát. Az író, aki a kiteljesedésben hisz szabadságra született. Saját meglátása szerint sem járt soha fő utakon. Számára a szabadság olyan pillanatokból áll, amelyekben eldöntheti, hogy az elkövetkező időszakban minek a rabja lesz önként.

Jónás Tamás

Jónás Tamás

Egyéb irodalmi műfajokban is találkozhatott vele a közönség. Ugyan ő maga olyan színházi darabokat szeret, amelyek papíron működnek, azért Zalán Tibor hatására csinált egy darabot fiataloknak. A mű meg is született és eddig két színházban volt látható Lélekvesztő címmel.

A programozásból is élő roma származású költő időnként eltűnik. Jogdíjfizetés után senki nem találja meg. Elmondta, éppen most az olvasás teljesen új metódusát teremti meg programozóként. Egy olyan interaktív, beszélő könyvprogramon dolgozik, ahol a művekben olyan módon tud majd az olvasó elmélyülni, amilyen mélységű kérdéseket fogalmaz meg benne, hozzá. Nem csodálkoznék rajta, ha bebizonyosodna a Carmina Burana rajongója, a facebook oldalát is sajátosan használó, fecsegést kerülő költőnk önmagát is rétegenként és őszinte kérdéseken keresztül „bogozta volna ki”. Hiszen szinte már félelmetes és nemes egyszerűségről, tudatosságról és önismeretről tett tanúbizonyságot személyiségének az a része is, amelyet Beck Zoltán közreműködésével a közönségnek önmagából átadni engedett az Alexandra Pódiumán 2015 márciusában.

Fotók: Korhut Lili
Tóth Judit Nikoletta