Északi fény a Kodály Filharmonikusokkal

Skandináv tájakon folytatódik az évad zenés barangolása a Kodály Filharmonikusokkal, március 19-én. Az Északi fény című koncertprogramban két emblematikus északi szerző legismertebb művei csendülnek föl. Sibelius Finlandia című művét és Grieg Peer Gyntjének részleteit hallgathatja meg a közönség. Grieg a-moll zongoraversenye pedig a már fiatalon is tekintélyes művésznek számító Báll Dávid közreműködésével szólal meg a Bartók teremben.

Somogyi-Tóth Dániel

Somogyi-Tóth Dániel

A 19. századi európai zenekultúrának sajátos vonása a nemzeti identitás megfogalmazása, olyan szerzők által, akik egyfelől univerzalitásuknál fogva képesek kívülről-belülről is szemlélni a nemzeti karaktert, másfelől tanulmányaiknak, munkásságuknak köszönhetően részei a korabeli „globális” európaiságnak. A koncertprogramban szereplő szerzők jó példái mindennek. A svéd gyökerekkel bíró Jean Sibelius gyakorlatilag egymaga teremtette meg a finn nemzeti zeneművészetet. Sibelius az 1890-es években a finn legendákat földolgozó zenekari művek sorát alkotta meg, ezek közül a legismertebbé az 1899-ben keletkezett Finlandia vált, amelyet szinte második himnuszként kezelnek az ezer tó hazájában.

A skót-norvég származású Edvard Grieg, a másik nagy északi „mogul”, akinek sikerült összehoznia a norvég folklór hagyományait az európai romantikus zenével. 1874-ben Henrik Ibsen levelében felkérte a Peer Gynt című dráma megzenésítésére. 1876 januárjában készült el a 22 tételes partitúra, amiből utóbb két hangverseny-szvitet állított össze. Ennek a zenekari műnek most részletei (Reggeli hangulat, Solvejg dala, Aase halála, Anitra tánca, A hegyi király csarnokában) csendülnek föl a Kodály Filharmonikusok előadásában, Somogyi Tóth Dániel vezényletével.

Báll Dávid előadásában hallhatja a debreceni közönség a koncertprogram első felében a legismertebb Grieg-művek közé tartozó és a norvég romantika jelképévé vált a-moll zongoraversenyt. A szólista Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjas, háromszoros Fischer Annie Ösztöndíjas, Köztársasági Ösztöndíjas, Robicsek Péter és Ari Kupsus-díjas zongoraművész, nyolc évesen kezdett zongorázni, az Aelia Sabina Zeneiskolában, Karapetián Karin növendékeként. Ütőhangszereken és hegedűn is tanult. 12 évesen vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium előkészítő tagozatára. 2001-től A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Nádor György és Kemenes András növendéke volt. 2006-tól az Akadémia doktori iskolájának hallgatója, 2011-ben cum laude minősítéssel doktorrá avatták. Kocsis Zoltánnal több alkalommal fellépett, Beethoven Esz-dúr zongoraversenyével és Liszt A-dúr zongoraversenyével. 2009 óta rendszeresen lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal. Jelenleg három felsőoktatási intézmény oktatója. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Debreceni Egyetemen tanársegéd, a Nyíregyházi Főiskolán adjunktus.

Északi fény
Időpont: 2015. március 19.
Helyszín: Bartók terem
Műsor: E. Grieg: a-moll zongoraverseny op.16.
J. Sibelius: Finlandia op.26. No.7.
E. Grieg: Peer Gynt – részletek (Reggeli hangulat, Solvejg dala, Aase halála, Anitra tánca, A hegyi király csarnokában)
Közreműködik: Báll Dávid – zongora
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel

Forrás: Kodály Filharmónia