A varázsfuvola – Fischer Iván új operarendezése a Müpában

„A varázsfuvola mindenkinek olyan gyerekkori élménye, ami egész életén végigkíséri. Mert ez az opera egyszerre szól a gyerekhez és a felnőtthöz. Mágikus erejű alkotás ez. Kifürkészhetetlen.” (Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója)

A varázsfuvola - Művészetek Palotája

A Don Giovanni és a Figaro házassága lehengerlő hazai és nemzetközi sikere után új Mozart-operát rendez és vezényel Fischer Iván. A varázsfuvolát háromszor láthatja a hazai közönség március 7-én, 9-én és 11-én a Művészetek Palotájában.

A Budapesti Fesztiválzenekar már 2011-ben feltüzelte és elvarázsolta a New York-i Mostly Mozart fesztivál közönségét különleges Don Giovanni előadásával, amely a The New York Times kritikusa szerint az egyik leginkább magával ragadó, kreatív és bátor produkció volt, amelyet valaha látott.

2013-ban aztán a Figaro házasságától zengett New York: a New York Post szerint az operaelőadás „egész egyszerűen őrült jó volt”, a The New York Times azt írta, a Figaro – csakúgy, mint két évvel korábban a Don Giovanni – „a New York-i operaszezon fénypontja volt”, a New York Magazine pedig az év legjobb komolyzenei eseményének választotta meg a sajátos megközelítésű előadást.

A varázsfuvola - Művészetek Palotája (próbafotó)

„Tíz évvel ezelőtt, a Művészetek Palotája megnyílásakor még senki nem gondolta, hogy a világszínvonalú akusztikával felszerelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságai azt is lehetővé teszik, hogy olyan szcenírozott darabok is előadhatóak legyenek, mint Mozart A varázsfuvolája. A BFZ-vel közös előadás nagyon szép példája nem csak egy előadó-művészeti intézmény és egy zenekar együttműködésének, hanem annak is, hányféle módon lehet megközelíteni egy klasszikus zenei darabot.”  (Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója)

Nem véletlen, hogy a Művészetek Palotájával együttműködésben születő Fischer-féle operarendezések harmadik darabját, A varázsfuvolát már megszületése előtt, látatlanban meghívták Abu-Dzabiba, Amszterdamba, Berlinbe, New Yorkba, Londonba és Brugge-be is.

A varázsfuvola Fischer Iván elmondása szerint „egy mesekönyv lapjain valósul meg, ami abba a csodákkal teli mesevilágba visz el, amit nemcsak a gyerekek, hanem a gyermeklelküket megőrző felnőttek is imádnak.”

A_varazsfuvola_proba2015_3

2015. március 7., 9., 11.
Mozart: A varázsfuvola
Művészetek Palotája, Bartók Béla Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/mozart-a-varazsfuvola-2015-03-07_19-00-bbnh
https://www.mupa.hu/program/mozart-a-varazsfuvola-2015-03-09_19-00-bbnh
https://www.mupa.hu/program/mozart-a-varazsfuvola-2015-03-11_19-00-bbnh

Forrás: Művészetek Palotája