Macaron rajongók, figyelem! Macaron Nap március 20-án az Akvárium Klubban

Kevés édes csoda mondhat magáénak akkora karriert, mint a macaron. Hiszen már-már igazi világsztár: kecsesen tündöklik, mint egy kacér filmcsillag, trendi, mint a legújabb divatsikoly, színes mint a legszebb szivárvány, üde mint a fiatalság, szóval csillog, villog, hódít, és rajongóinak tábora egyre csak nőttön nő. Vajon minek köszönheti ezt a kivételes népszerűséget? Hiszen sok kedvenc francia nyalánkság van még rajta kívül, mint például az elmaradhatatlan madeleine Proust jóvoltából, vagy a csokis briós, a csoki hab, a legkülönbözőbb gyümölcstorták, vajas, mazsolás tekercsek, galette-ek és a coissant-ok hada, de ekkora hírnévre még egyiknek sem sikerült szert tennie, mint e játékos, ropogós és habos, rózsaszínű barbie álomba illő macaronnak. S mint minden köré, ami kedvelt, egész iparág is felsorakozott időközben, s a macaronrajongók az elegánsabb kellékes boltokban már beszerezhetik a maguk macaron mintás tányérjukat, teáskészletüket, bögréjüket, alátétjüket, szalvétájukat és minden szükséges hangulati kelléket az ínyenc ízhatást és az őrületet fokozandó.

MacaroNap2015

Azt már lehet, hogy kevesebben tudják, hogy a mi habcsókunkra vagy akár islerünkre hasonlító édes csoda Velence környékén kezdte el ígéretes pályafutását még a reneszánsz időkben. Így neve is az ékes olasz nyelvből eredeztethető, a maccarone vagy maccherone szóból, ami akkoriban apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készült édességet jelentett. Később nemzetközi karrierje során Franciaországban vált ismertté, és mára a gallok egyik legjellegzetesebb, mondhatni kultikus cukrászterméke lett, ami tömegeket képes megmozgatni és szinte szimbólummá avanzsált. Azt is jó tudni, hogy Párizsban 2010-ben rendeztek először Macaron Napot, New Yorkban pedig egy évvel később. Azóta futótűzként terjed. S mostanra már bennünket is elért.  Házilag állítólag borzasztó nehéz kivitelezni, s ha nem is lehetetlen vállalkozás, végtelen precizitás, gyakorlat és türelem szükségeltetik hozzá. Azonban ezeket az erényeket a mi cukrászaink sem nélkülözik, ezért már nálunk is jó néhány cukrászdában megtalálható.

S hogy a tarka cukros-habos korongocskák hazai imádói is kellő intenzitással és odaadással hódolhassanak kedvenc sütijüknek, a Frankofón Fesztivál jóvoltából március 20-án immár negyedik alkalommal megrendezendő Macaron Napon exkluzív program keretében gyönyörködhetnek kedvenc csemegéjükben, s szakavatott cukrászoktól tanulhatják a macaronkészítés csínját-bínját. Itt profik és amatőrök adnak majd egymásnak randevút, és mutatják be tudásuk legjavát. Az Akvárium Klub egy délutánra a csúcsgasztronómia, a professzionális és minőségi cukrászat fellegvárává válik, ahol a kreativitásé és az önmegvalósításé lesz a döntő szerep. Lehet tehát kreálni, mustrálni, kóstolgatni és vásárolni egyaránt.

2012

A tervezett program főbb attrakcióiról rövid előzetesként annyit már elárulhatunk, hogy a kapunyitás 14 órakor lesz, majd a köszöntő beszéd elhangzása után 14.30-kor megkezdődik a macaron verseny. Közben a rendezők változatos szórakoztató programokkal kedveskednek a résztvevőknek: bemutatják a kiállítókat, a zsűri tagjait, lesz egy kis „történelmi visszapillantás” is a cuki korongocskák magyarországi térhódításáról és a macarontrendekről, s a verseny eredményhirdetése előtt még Geszti Péterrel és Giannival is találkozhat a nagyérdemű egy színpadi beszélgetés keretében. A győztesek kihirdetésére pedig 18.30-kor kerül majd sor. A neves kiállítók és cukrászdák közül ott lesz a Sugar Shop, a Desszert Neked, a Four Seasons Gresham, a Centrál Kávéház, a Vanilin Cukrászda, a Bolka Bonbon, a Cake Shop és sokan mások. Magyarország legjobb koktélbár csapata a Boutiq Bar macaronhoz illő koktéljaival fokozza a hangulatot, a gasztronómiai celebritások közül pedig Mautner Zsófi gasztroblogger és Zólyomi Zsolt parfümőr emeli a rendezvény fényét. Akinek pedig a macaron nem lenne elég az élvezetekhez, azok az éclair standon is böngészhetnek a remekbe szabott fánkok között. Ezenkívül még rengeteg látvány és meglepetés várja az Akvárium Klubba betérőket a budapesti Macaron Napok kezdeményezőjének, fő szervezőjének és mozgatójának, Boros Reginának köszönhetően. Az esemény az OXO Labs együttműködésével valósul meg, támogatói között pedig kiemelkedő a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Francia Intézet és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

Mi tagadás, csábító program! A macaron lassacskán már cégér nélkül is magáért beszél. Tessék, itt a soha vissza nem térő és halaszthatatlan alkalom testközelből látni a színes csoda születését! S nem csak a szemünket legeltethetjük, hanem mindjárt azon melegében az ízlelőszerveinket is kényeztethetjük az ínycsiklandó finomságok próbálgatásával. Akinek kedve tartja, hát tartson bátran velünk! Nem marad éhen, az bizonyos.

A rendezvényről, a műsorról, a belépőjegyekről, a nevezésről bővebb információ:
Belépőjegy vásárlás: http://akvariumklub.hu/program/54edd3ffda4052007a2c41f8)
Weboldal: http://macaronnap.hu
Facebook: http://facebook.com/macaronnaphu
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1540656389547542/
Instagram: #macaronnap #macarondayhungary #macaronday

Varga Bótos Anna

Fotók forrása: Maracon Nap