Elindult a Digitális Irodalom a Müpa weboldalán

Már online is elérhető néhány Literárium-est a Művészetek Palotája honlapján Digitális Irodalom néven. Jelenleg az Esterházy Péter- és a Bodor Ádám-beszélgetéseket lehet meghallgatni platformtól függetlenül a mupa.hu-n, ahol emellett számos új, a közelmúltban indított webes fejlesztés is hozzáférhető.

Digitalis_Irodalom_Mupa2015
A Digitális Irodalomban elérhető Esterházy-beszélgetés igazi kuriózum: a nemzetközileg ismert és elismert író 2014-ben először lépett fel a Müpa Literárium-estjén. A Művészetek Palotája írók, zenészek és egyéb művészeti ágak képviselőinek részvételével zajló sorozatában az Esterházy-estet a Budapesti Fesztiválzenekar Kortárs Zenei Együttese kísérte. Szintén kulturális kuriózum volt Bodor Ádám estje 2013-ban, amelyen a magyar irodalom halk szavú, nyilvános szereplést a legritkább esetben vállaló mestere állt a színpadon, a kiváló dzsesszgitárossal, László Attilával. A két program méltó indítása a Müpa legújabb webes fejlesztésének, a Digitális Irodalomnak, amely újabb példa arra, miként lehet elérhetővé tenni és hasznosítani azt a kulturális kincset, amely az intézmény elmúlt tíz évének archívumában összegyűlt. A mupa.hu Multimedia menüpontja alatt elérhető tartalmak folyamatosan bővülnek a következő időszakban.

A Müpa az elmúlt hetekben szintén elérhetővé tette honlapján azokat a videókat, amelyekben a jubileumi évad fellépői köszöntik tizedik születésnapján az előadó-művészeti intézményt. A Művészek a Müpáról sorozatban megszólalt mások mellett Elvis Costello, Helmuth Rilling, Sir Simon Rattle, Daniele Finzi Pasca, Laurie Anderson, illetve Juronics tamás, Harcsa Veronika, Fischer Iván és Bozsik Yvette is.

A Müpa Rádiót februárban indította el a Müpa két – egy komoly- és egy könnyűzenei – csatornával. Az intézmény online rádiója hamarosan Android és iOS platformon is elérhető lesz.

Új digitális fejlesztés a webkamera elindítása, amelynek segítségével napi 24 órában követhető az időjárás alakulása a Müpa épületének tetejéről nézve. Az alkalmazás az Időkép honlapján érhető el.

Digitális Irodalom: https://www.mupa.hu/multimedia/digitalis-irodalom
Művészek a Müpáról: https://www.mupa.hu/multimedia/muveszek-a-muparol
Műsorfüzetek: https://www.mupa.hu/multimedia/musorfuzet
Müpa Rádió: https://www.mupa.hu/multimedia/mupa-radio
Webkamera: http://www.idokep.hu/webkamera/mupa

Forrás: Művészetek Palotája