projekt_LULU a Jurányi Produkciós és Inkubátorházban – A MANNA és a MASZK közös előadása

A MANNA és a MASZK (Szeged) közös előadása, a II. TITÁNium Színházi Szemle Jurányi-díjas előadása.

Frank Wedekind nyomán
projekt_LULU*
*dokumentarista szörnytragédia, 1895-2015
fordította Forgách András

Bemutató: 2015. március 5. csütörtök, 19:00, Jurányi Produkciós és Inkubátorház

projekt_LULU/Manna Produkció - Fotó: Kállai-Tóth Anett

projekt_LULU/Manna Produkció – Fotó: Kállai-Tóth Anett

Amikor egy népszerű női magazinban „ A nő munkája a férfi” címmel jelenik meg írás, vagy a beépített szekrénytől az alufóliáig mindent meztelen női testtel reklámoznak, akkor kiderül, hogy valójában nem történt elegendő változás a nőkérdés terén az elmúlt száz évben. Az előadás Frank Wedekind századfordulós drámája és kortárs dokumentarista szövegek felhasználásával ezt a témát és a nemi egyenlőtlenségek problematikáját járja körül.

lulu_web_01

Epizódok villannak fel Lulu életéből, aki a klasszikus femme fatale figura megtestesítője. Sorsa azonban kizárólag a mellette levő férfiaktól függ. A kérdés az: mi történik, ha megpróbál függetlenedni? Mi lehetett akkor és mi lehet most az „önálló” nő perspektívája? Mi a szerepe ebben a férfinak? Károsak-e a „tipikus” nemi szerepek? Ha igen, mennyire? Egyáltalán, mi az a feminizmus? És kell-e? És mi köze ehhez a férfiaknak? És vajon fel kell-e tenni ezeket a kérdéseket, vagy minden pont jó úgy, ahogy van?

lulu_web_02

SZEREPOSZTÁS
Lulu – Sodró Eliza
Schigolch – Béres Miklós
Alwa – Dér Zsolt
Geschwitz – Kőszegi Mari
Schöning / Jack – Sipos György
Goll / Mr. Hopkins – Borsányi Dániel
Schwarz / Dr. Hilti – Rózsa Krisztián
Rodrigo / Kungu-Poti – Bán Bálint

Zenészek: Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András, Komjáti Áron
Díszlet, jelmez: Juristovszky Sosa
Videó: Karcis Gábor
Operatőr: Táborosi András
Asszisztens: Szélinger Anna
Dramaturg: Zsigó Anna
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Geréb Zsófi

lulu_web_03

Geréb Zsófi 1990-ben született Budapesten. 2008-2010 között az ELTE Bölcsészettudományi Karán hallgatott szabadbölcsészetet, esztétika-filozófia szakirányon, majd 2010-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező osztályába jár, aminek Székely Gábor és Bodó Viktor a két osztályfőnöke, és idén végez. 2011-ben részt vett az INSTED (International Network for Students in Theatre Directing) színházi workshop-ján Amszterdamban, 2012-ben Bodó Viktor vezetésével workhop-ot tartott egyetemi osztálytársaival a Split Summer Festival Masterclass keretében színészek számára. Színészgyakorlatok tematikában 2014 áprilisában a római Accademia Nazionale d’arte drammatica Silvio d’Amico-n szintén műhelygyakorlatot tartottak az akadémia másodéves színészhallgatóinak részvételével. 2013-ban szakmai gyakorlatát a Nemzeti Színházban töltötte Mohácsi János mellett, A velencei kalmár című előadásában. Ugyanebben az évben Witold Gombrowicz: Yvonne, a burgundi hercegnő c. darabját rendezte meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán. 2014 őszén a rendező, Kiss Csaba munkatársaként dolgozott a Miskolci Nemzeti Színház IV. Henrik c. előadásában. Szintén 2014 őszén a Magyar Állami Operaházban rendezte meg Joseph Haydn: A lakatlan sziget c. operáját, ami a 2015-2016-os évadban is szerepelni fog az Operaház műsorában.
Új előadása, A projekt_LULU témáját azért tartja fontosnak, mert azokról a társadalmi nyomásokról szól, amelyek sztereotip, frusztráló nemi szerepekbe kényszerítenek minket, nőket és férfiakat egyaránt. Elsősorban a „nő-kérdésről”, a nők helyzetéről szól az előadás, amennyiben Lulu sorsát követi végig, de mivel Lulu férfiakkal van körülvéve, mindkét nemet érintő, releváns kérdéseket szeretne megfogalmazni. Mindezt egyfelől Wedekind drámájának szövegével, másfelől pedig kortárs dokumentarista és fikciós anyagok beemelésével teszik, lehetőleg minél több színházi eszközt felhasználva (fotó, videó, zene, mozgás, stb…).
Forrás: Manna Produkció