A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó és időszaki kiállításai

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummagyar kereskedelmi v
1036 Budapest, Korona tér 1. (volt Dugovics Titusz tér)
Tel.: 375-6249
E-mail: mkvm@iif.hu
Web: www.mkvm.hu
Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Nyitva: keddtől vasárnapig, 10-18 óráig kultea
Múzeumi belépőjegy:
800 Ft/teljes árú
400 Ft/diák és nyugdíjas
1500 Ft/család

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK
„Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállítás
A kiállítás a 19. század végi és 20. század eleji otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit mutatja be egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül. A látogatók megismerhetik, hol és hogyan töltötte szabadidejét a század eleji polgár, hova utazott, hol szállt meg és mit rendelt asztalához. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem, továbbá egy cukrászda cukrászműhellyel és egy középpolgári család otthona is. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek továbbá a korabeli mulatók és a fürdőhelyek világába is. Mindemellett azt is megtudhatják, miért lett sikeres épp a Gundel, vagy a Gerbeaud, és hogy van-e olyan jó memóriájuk, mint a pincéreknek. Sőt, megtanulhatják és otthon is kipróbálhatják a leghíresebb magyar ételek és édességek eredeti receptjeit, melyek méltán tették világhírűvé nemzetünket.

„A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből
A múzeum 2013 júniusában nyitotta meg kereskedelemtörténeti állandó kiállításának első felét, melyben a pesti vásárok, a szakoktatás története és az első szakboltok, a fűszer és csemege üzletek, valamint a 20. század eleji utcák és trafikok világa került bemutatásra.

Január 21-én nyílt meg a kiállítás második fele további szakboltokkal: Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet és vasbolt várja a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek az áruházak színes világával – a Párisi Nagy Áruháztól a Corvin Áruházig. Megjelenítünk a magyar kereskedelem életében olyan fontos szerepet betöltő intézményeket és eseményeket is, mint a Hangya Szövetkezet, vagy az államosítás. A tárlat a szocialista kereskedelem bemutatásával zárul, KÖZÉRT üzlettel, Állami Áruházzal és korabeli kirakatokkal.

„Nekem soha nem volt otthonom…” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei
A kiállítás Krúdy hajdani szegényes, óbudai lakásának két szobájában várja a látogatókat, ott, ahol az író élete utolsó három évét töltötte, s ahol meghalt. Az egyikben az albérleteket, olcsóbb vagy jobb szállodákat, átmenetinek bizonyult polgári otthonokat mutatjuk be, amelyek a fővárosba költözésétől, 1896-tól 1933-ig keretet adtak a hétköznapjainak. A másikban pedig azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket szeretett, törzsvendégként látogatott, és műveiben is megörökített.

Reklámtáblák
A tárlat a múzeum kereskedelmi gyűjteményének eddig kevésbé ismert zománctárgyait és tábláit mutatja be a dohányzás, az ital, az élelmiszer, a vegyes iparcikk, a biztosítás és a feliratos táblák témaköréből. Az NKA pályázatán nyert pénzből gyarapított gyűjtemény méltó helyet kap a múzeum állandó kiállításaként.

Látványraktár
Ritkán, vagy már egyáltalán nem használt kereskedelmi és vendéglátós tárgyak sora várja az érdeklődőket. Tematikus egységekben, tizenhét vitrinben ismerkedhetnek meg a két szakma érdekességeivel. Bolti segédeszközök, régi árucikkek, reklámtárgyak, különleges dobozok, a király tejszínes üvege az egyik tároló sorban; táncrend, csizmahúzó, bajusz-sütővas, sörszámláló, krampampulis pohár, homárvilla a másikban. Tanulni, vagy csak gyönyörködni vágyik? Kerüljön beljebb!

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
Gulyáságyú és rohamsisak – A Nagy Háború gyomornézetből
2014. december 2. – 2015. május 31.
A kiállítás az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából az osztrák-magyar hadsereg és a magyar lakosság háború alatti élelmezésének meghatározó mozzanatait mutatja be hátországi és harctéri helyszíneken keresztül. Az áruhiány, a drágaság, és az éhség szorításában a hadsereg és a lakosság ellátása – minden korlátozó intézkedés ellenére (ármaximálás, jegyrendszer, hústalan napok bevezetése, gyenge minőségű hadi élelmiszerek forgalmazása) – nagy gondot jelentett. A tárlaton a harctéri enteriőrök mellett színes fotók, plakátok, eredeti tárgyak és dokumentumok, háborús szakácskönyvek, élelmiszerjegyek, számolócédulák, falragaszok és pótszerek körvonalazzák a hadigazdálkodás keserveit, a szükség szülte „reform” táplálkozást.

Mindent biztosít – A magyar biztosítási plakát (1900-1990)
2015. február 18. – 2015. április 20.
Mindent biztosít – A magyar biztosítási plakát (1900-1990) címmel nyílik időszaki kiállítás az MKVM-ben. A kiállítás a plakátművészet neves alkotóinak biztosítási témájú munkáit mutatja be, felvillantva egy-egy korszak, egy-egy alkotó jellemző vonásait. A múzeum saját gyűjteménye mellett közintézmények és magángyűjtők anyagából válogatva próbálunk átfogó képet adni a biztosítás történetének közel száz éves időszakáról, párhuzamot vonva a történelem és a plakáttörténet korszakaival. A hagyományos plakátok mellett az 1950-60-as évek villamos plakátjaiból is válogattunk. Bemutatjuk egyrészt a biztosítási plakát századfordulótól a második világháború végéig tartó változatos és hullámzó időszakát, valamint az állami biztosítás egységesebb, de hasonlóan színes korszakát. A kiállítás a bő 25 évvel ezelőtti Műcsarnok-beli biztosítós kiállítás plakátjával zárul. Az ezt követő privatizációs időszakot, a jelenlegi biztosítási piac kialakulását egy újabb kiállításon tervezzük bemutatni.

„Hideget meleg szívvel!” – 70 éves a MIRELITE
2015. március 11. – 2015. május 10.
A MIRELITE MIRSA Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös kiállítása
Idén 70 éve jelent meg a MIRELITE hazánkban. Ma már kevesen ismerik eredeti jelentését. Nevét az egykori gyártójának rövidítéséből (Mezőgazdasági Ipar Rt.) és az elite szóból hozták létre. Az élelmiszerek gyorsfagyasztásának eljárása a 20. század vívmánya. Hazánk hűtő- és élelmiszeripara már a század elején, majd azt követően is élen járt az új technológiák és minőségi élelmiszerek bevezetésében. Ennek köszönhetően született meg 1945-ben a MIRELITE, amely kezdetben még valóban elit termék volt, később pedig népszerű élelmezési cikké vált. Ez volt az az időszak, amikor a kereskedelemben, az iparban és a háztartásokban elterjedtek a hűtőgépek, s amikor már a dolgozó társadalom, gyors, friss, egészséges, de minőségi étellel való ellátása szükségessé vált. A gyorsfagyasztott élelmiszerek megkönnyítették és megkönnyítik ma is hétköznapjainkat. A MIRELITE az idők során fogalommá és megbízható védjeggyé vált. Kedves eszkimós figuráját mindenki ismeri, hiszen ma is ott van az üzletek polcain. Kiállításunk a Magyar Hűtőipari Vállalat legendás múltjába enged bepillantást. Emlékezzünk, nosztalgiázzunk egy kicsit néhány falat mélyhűtött finomság mellett. A tárlattal szeretnénk a Magyar Hűtőipar egykori és jelenleg is aktív dolgozóinak emléket állítani, akik az elmúlt hetven év során „Hideget adtak nekünk, meleg szível!”

A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum