Énekszó a farsang farkának* megelőző estéjén – Az Országos Széchényi Könyvtár Kórusának farsangi hangversenye

Február 14-én, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében adott teltházas farsangi koncertet Országos Széchényi Könyvtár Kórusa. A két részből álló műsorukba elsősorban a farsangi időszakhoz és a szerelmesek ünnepéhez kötődő dallamokat választottak be.

2015-2-14-Orszagos-Szechenyi-Konyvtar-Korus-Foto-Galcsik-Gyorgy-05

A közel fél évszázaddal ezelőtt alapított kórus viszont azzal is kötődik névadójához, hogy közkinccsé szeretnének tenni olyan ismeretlen vagy kevéssé ismert műveket, amelyeknek kéziratait vagy régi, ritka kiadásait az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik. A kezdetekben a könyvtár munkatársaiból és baráti köréből alakult kórus az évtizedek során vegyes karrá nőtte ki magát. Tagjai körében ma már számos más foglalkozási ág is képviselteti magát.  Az este folyamán a vegyes kar mellett külön a férfi és a női szólam is énekelt.

one-in-one-budapest-placcc-fesztival-foto-kaunitz-miklos

A műsorban felhangzottak – a teljesség igénye nélkül – Schubert, Beethoven, Haydn, Mozart, Brahms és Debussy által megkomponált dallamok is. A kórusművek közt és mellett, a hangszeres közreműködők közt hallhatta a közönség Dvorák Lajost gordonkán, Pogány Imolát, Darvassi Andreát, Eckhardt Gábort és Vida Mónikát zongorán. Utóbbiak négykezes játékukkal kápráztatták el a közönséget. Három dalt is előadott Nyakas Orsolya szólista, akinek családi kötődése is van a kórushoz, hiszen édesapja is itt énekel. Az estén az együttes hangképző tanára és másodkarnagya, Gupcsó Ágnes mellett az együttes alapítója és vezető karnagya, Eckhardt Mária is vezényelt.

2015-2-14-Orszagos-Szechenyi-Konyvtar-Korus-Foto-Galcsik-Gyorgy-12

Az Országos Széchényi Könyvtár kórusának valamennyi tagja számára érték a közös éneklés és a muzsika szeretete. De e mellett olyan kultúraközvetítő, közösségépítő és hagyományápoló szereppel is bír a kórus, amellyel történetének közel fél évszázad alatt több generáció közötti összekötő kapocs is lett.

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Galcsik György

*A farsang farka a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is, a karneválok ideje.