Akadálymentes Moszkva tér: a Közhely látássérülteknek audio-narrációval a Trafóban

Tünet Együttes: Közhely – élet-disco
2015.02.21. (szombat) 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Tünet Együttes Közhely – élet-disco című előadását 2015. február 21-én látássérültek számára akadálymentesített formában játssza a Trafóban. Az audio-narráció lényege, hogy látássérült és vak emberek számára egy narrátor közreműködésével, a vizuális színpadi történések közvetítésével élvezhetővé tesz egy színházi előadást. Mivel a Közhely – élet-disco műfajában a verbalitás és a mozgás ötvöződik, a közönség érintett tagjainak rendhagyó élményben lehet része, hiszen a narrátor egy fizikai, táncos színházi előadást közvetít számukra.

kozhely

Az előadás alatt a narráció egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül hallgatható. Az eszközök limitált számban elérhetőek, ezért az érdeklődők mihamarabb jelezzék részvételi szándékukat a következő elérhetőségen:
Jobbágy Bernadett: onop02@gmail.com / +36 30 864 0098
A közönség látássérült tagjai és kísérőik az előadás előtt 18:45-től színpadbejáráson vehetnek részt.

A Közhely – élet-disco próbafolyamatának egy része a próbateremben, a másik köztereken, például a Moszkva téren folyt. Az alkotók alaposan megfigyelték a tereket, az ott megforduló embereket. Az előadás egypercnyi köztéri szemlélődés megnyújtott, elmélyített, magunkra vonatkoztatott olvasata. Az öt szereplő személyes története úgy mixelődik össze a járókelők történeteivel, ahogy egy DJ keveri a hangsávokat.

Az előadás a közhelyen túli közös helyet keresi, hogy hogyan kerülhetünk közelebb egy másik ember megértéséhez a saját történetünkön keresztül. Az alkotók mindezt táncos és szöveges formában, humorral és öniróniával, egyszerre hiperrealista és absztrakt stílusban fogalmazzák meg, élőben kevert zenével, DJ közreműködésével. A nézők könnyen magukra ismerhetnek a gesztusokban, a mozdulatokban és a történetekben, akárcsak egy popdalban.

„Ardai Petra és a Tünet Együttes találkozása bő egy év leforgása alatt újabb szeretnivaló, jó levegőjű, keresetlen könnyedsége mellett is húsba vágó kérdésekkel szembesítő előadást eredményezett. Moszkva tér, végállomás, leszállás. Kérjük, hagyják el a szerelvényt.” (Králl Csaba, Revizor)
„A homo ludensek mindent modelleznek, absztrahálnak, ami elképzelhető, illetve elképzelhetetlen. Bajnai Gordon sajtó tájékoztatójától a terítőket áruló erdélyi nénin, a fölényes gimnazistán, a barátságos szociopatán, a hittérítőn, az Órán, a Gombán, a fornettisen, a tarháló hajléktalanokon, az óvszer-automatán át a tűzcsapig és a mellette éktelenkedő, piros festékfoltig.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

Rendező: Ardai Petra
Koreográfus-asszisztens: Hód Adrienn
Előadók-alkotótársak: Cuhorka Emese, Gőz István, Valencia James, Szabó Réka, Szász Dániel, Varga Vince
Zene, hang, zörej: Varga Vince
Kosztüm: Szabados Luca
Fénytervező: Szirtes Attila
Külön köszönet: Furulyás Dóra, Kárpáti Péter

Narrátor: Jobbágy Bernadett

http://tunetegyuttes.hu
http://trafo.hu/hu-HU/feb-kozhely
https://www.facebook.com/events/347731935406519/

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza