Kistelekről az Operaházba

A K&H és a Magyar Állami Operaház együttműködésének köszönhetően a K&H a hátrányos helyzetűekért program keretében vasárnap a Kisteleki Általános Iskola 27 hátrányos helyzetű kisdiákja látogathatott el az Operaház Morzsabáljára, ahol a Faust Bál díszletei között nézhették meg a Jancsi és Juliska című meseoperát. A legtöbb gyerek nemcsak az Operaházban, de a fővárosban is életében először járt.

csoportkep_opera

A K&H tavaly szeptemberben hirdette meg a K&H a hátrányos helyzetűekért programját, amelyben a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben élők – elsősorban a gyerekek – számára nyújt segítséget a K&H eddigi négy kiemelt támogatási területén – a gyermekegészségügy, az előadó-művészet, a fiatalok oktatása és a sport területén. A program keretében a Pénzintézet hátrányos helyzetű fiatalokat hív meg különböző színházi, komolyzenei programokra.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program jóvoltából 2014. szeptember óta több mint 350 általános iskolás gyerek vehetett részt különböző kulturális eseményeken, így a Színházak Éjszakája előadásain, a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjein, a pécsi Pannon Filharmonikusok, az Egri Pinceszínház, a Fővárosi Nagycirkusz illetve a Nemzeti Táncszínház programjain.

„A hátrányos helyzetű családok mindössze néhány tízezer forintból gazdálkodnak havonta. Komoly nehézséget jelent nekik az élelem, a ruházat, a megfelelő lakhatási feltételek biztosítása a gyermeknek. Számukra egy mozi, egy színház vagy egy koncert olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A 8000 főt számláló Kistelek általános iskolájába 600 tanuló jár, akik kétszer beférnének az 1200 fős befogadóképességű Operaházba. A Csongrád megyei település iskolásainak 11 százaléka hátrányos helyzetű. Ezek a gyerekek meglehetősen ingerszegény környezetben élnek, a mozi és a színház csak álmaikban szerepel. Közülük 27-en most a K&H jóvoltából az Operaház Jancsi és Juliska című meseoperáját nézhették meg, ami legtöbbjüknek élete első operaélményét és ezzel együtt első budapesti látogatását is jelentette. Az előadás különlegessége volt, hogy Humperdinck operameséjét a gyerekek a Faust Bált követő napon, az Operaház úgynevezett Morzsabálján nézhették meg a grandiózus, ünnepélyes díszletek között.

A K&H, mint az előadó-művészet elhivatott támogatója, a szektorban kizárólagos együttműködő partnere lett a Magyar Állami Operaháznak. Ennek részeként a Pénzintézet minél több hátrányos helyzetű gyermeknek szeretne lehetőséget biztosítani, hogy részese legyen a Magyar Állami Operaház nyújtotta kiemelkedő művészeti élménynek.

„Ezek a gyerekek az élet számos területén tapasztalják a hiányosságokat, a szűkösséget. Nagy segítség számukra, ha akárcsak néhány órára, de kiragadjuk őket ebből. Márpedig egy előadás az Operaházban és egy kirándulás a fővárosba életre szóló élményt jelentek nekik, és egyúttal megmutatják a továbblépés lehetőségét is” – mondta Horváth Magyary Nóra. „Ez nem más, mint egy hosszú távú befektetés a jövőbe, hiszen Magyarország jövőbeni gazdasági és társadalmi fejlődése azon múlik, hogy a most felnövekvő generáció felnőttként mennyire lesz boldog, egészséges, képzett, egyszóval mennyire tud teljes életet élni.”

Az ötödikes diákok így elevenítették fel az élményeket: „Amikor megpillantottuk az Operaházat, olyan volt, mintha Magyarország egyik történelmi darabkáját láttuk volna meg. A pompás épület kívülről és belülről is elbűvölt minket. A régi művészeti alkotások, a festmények, szobrok, a hatalmas csillár nagyon tetszett mindannyiunknak. A műsor érdekes és vicces volt – egy manó mesélte el Jancsi és Juliska történetét. Az operaénekesek énekelve beszélgettek egymással. Nagyon jól éreztük magunkat, felejthetetlen élmény marad számunkra!”

Forrás: WELL PR